14°C

Beograd

ZORANA MIHAJLOVIĆ UPOZORILA: Njih 320 su ubijene samo zato što su žene! (VIDEO)

OVOME SE MORA STATI NA PUT: Sigurna kuća primila 3.000 poziva zbog nasilja u porodici! (FOTO)

Skoro svaka druga žena u Srbiji doživela je neki oblik nasilja, upozorila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović povodom obeležavanja početka kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Mihajlović je napomenula da je u prethodnih 11 godina u Srbiji 320 žena izgubilo život ''samo zato što su žene'' i naglasila da je u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama potrebna šira duštvena akcija koja prevazilazi institucionalne okvire.

- Ovo nije pitanje samo zakona, socijalnih službi, MUP-a ili Tužilaštva. U našem društvu postoji visok nivo stereotipa i zato je potrebna još veća edukacija, koja mora da počne od malih nogu, od porodice - rekla je Mihajlovićeva koja se, sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, predstavnicima diplomatskog kora i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), vozila narandžastim autobusom, brendiranim simbolima kampanje, od hotela Moskve do Slavije.

Mihajlović je kazala da je Srbija četvrtu godinu zaredom deo globalne kampanje čiji je cilj da se tokom 16 dana u celom svetu posebno skrene pažnju na značaj borbe protiv nasilja.

- Cilj je da kampanja bude vidljiva na ulici, da putnici u autobusima pročitaju neke od poruka i razmisle da žrtva nasilja može biti njihova majka, sestra, drugarica, komšinica - rekla je Mihajlović.

Dodala je da podaci govore da se u Srbiji nasilje češće prijavljuje nego pre četiri godine što, kako je rekla, ne znači da ga ima više, nego da žene imaju više hrabrosti da ga prijave i zato što postoje institucije koje ste time bave.

- I u javnosti se mnogo više govori o toj temi. Nadam se da ćemo svi zajedno, ne samo u sklopu ove akcije, nego tokom cele godine mnogo više pričati o borbi protiv nasilja - istakla je Mihajlović i zahvalila Fabriciju i predstavnicima ambasada Australije, Velike Britanije, Švedske i Norveške s kojima Vlada Srbije godinama sarađuje u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da uznemirava podatak da više od dve trećine žena misli da je nasilje uobičajeno u njihovim zajednicama i naveo da to nije kulturološka stvar, već zločin i da je potrebno da se svi zajedno borimo protiv tih brojeva i dokažemo da smo zajednica koja brine.

- Kao muškarac, osećam dvostruku dužnost i odgovornost da se zalažem za ovu temu, a kao predstavnik EU u Srbiji uveravam vas da će Evropska unija nastaviti da se bori protiv rodnog nasilja - rekao je Fabrici.

Programska koordinatorka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić Nedeljković navela je da je u istraživanje pokazalo da 1,7 miliona, odnosno 62 odsto žena u Srbiji, kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili psihičko ili fizičko nasilje.

Ona je istakla da nasilje nad ženama, bez obzira gde se ono dešavalo, nije privatna stvar, već problem celokupnog društva.

- Kako bismo iniciriali javni diskurs o tom problemu, hteli smo da podstaknemo sugrađane i sugrađanke da razmisle o svojim najbližima kada vide zastrašujuće statistike o nasilju koje žene u našem društvu javno ili u tišini proživljavaju - rekla je Sekulić Nedeljković.

U okviru kampanje "16 dana aktivizima protiv nasilja nad ženama" od 25. novembra do 10. decembra, ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca kružiće brendirani autobusi sa porukama ''''Otvori oči, prijavi nasilje'''', ''''Možda je i tvoja sestra doživela nasilje".

Takođe, na frekventnim pešačkim zonama biće postavljeni informativni materijali koji govore o prirodi seksualnog nasilja i dimenzijama problema nasilja nad ženama u našem društvu.

Kampanja, koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija UN Women, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Delegacija EU, predstavlja priliku za podizanje svesti i angažman građana kroz različite vrste aktivnosti i poziva na osvešćenje i akciju, kao i eliminaciju svih vrsta nasilja protiv žena.

Ujedinjene nacije svake godine učestvuju u kampanji, a pod vođstvom UN Women je obeležavaju svojom "Oboji svet u narandžasto" kampanjom čija je ovogodišnja

tema Generacija za ravnopravnost protov seksualnog nasilja i silovanja.

Kampanja je inicirana 1991. godine, a svake godine počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar