-1°C

Beograd

NAJVEĆI EVROPSKI OBRAZOVNI PPROGRAM: Šansa za 4.415 profesora, studenata, nastavnika i đaka da ode na razmenu!

Najmanje 4.415 profesora, studenata, nastavnika i đaka u narednom periodu imaće mogućnost da ode na razmenu u neke od zemalja EU, zahvaljujući najvećem evropskom obrazovnom programu Erazmus+, u kome i ove godine obrazovne institucije iz Srbije imaju pravo učesća.

Zahvaljujući pozivu za finansiranje projekata za 2020. godinu koje je Evropska komisija objavila, planirano je da i najmanje 1.000 studenata, nastavnika i mladih dođe u Srbiju.

Srbija je od početka Erazmus+ programa 2014. godine, sve do prelaska među programske zemlje 2019. godine, bila lider Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i sredstava i po broju studenata koji su iz Srbije odlazili na razmenu u zemlje EU i obrnuto.

U tom periodu, obrazovne institucije i omladinske organizacije iz Srbije su bile koordinatori ili partneri na projektima ukupne vrednosti preko 83 miliona evra, a preko 7.600 pojedinca iz obrazovnih institucija i nevladinih organizacija bilo je na međunarodnim razmenama u zemljama članicama programa Erazmus+.

Finansiranjem projekata koji se odnose na stručno usavršavanje u zemljama EU, Erazmus+ omogućava obrazovnim ustanovama da značajno unaprede profesionalni razvoj svojih zaposlenih.

Preko projekata koje finansira Erazmus+, osim studenata i zaposlenih u obrazovanju i učenici srednjih škola su u mogućnosti da odlaze na kratkotrajne razmene u zemlje EU.

Obrazovne institucije iz Srbije dobijaju preko ovog programa i sredstva za projekte koji podržavaju razvoj, razmenu i primenu inovativnih praksi.

U sklopu podrške institucijama i pojedincima u sektoru obrazovanja i mladih, Fondacija "Tempus" organizuje razne aktivnosti radi što uspešnije pripreme obrazovnih institucija za podnošenje Erazmus+ projekata, kao što su Info dani, besplatne radionice za pisanje projekata, vebinari, konsultacije itd.

Rokovi za podnošenje projekata se razlikuju u odnosu na vrste projekata. Prvi rokovi su 5. februara, a poslednji početkom oktobra 2020. godine.

Ostali rokovi su na proleće sledeće godine, stoji u saopštenju "Tempus" fondacije.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport.

Od konkursnog roka za 2019. godinu, Srbija je punopravna učesnica Erazmus+ programa i akteri iz Srbije mogu da učestvuju u svim vrstama projekata, ravnopravno sa zemljama EU.

Obrazovnim institucijama iz Srbije je u prošlom konkursnom roku odobreno preko 140 projekata ukupne vrednosti od preko 20 miliona evra.

Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period 2014-2020 iznose 14,7 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar