18°C

Beograd

CENA SVINJETINE NAGLO SKAČE: Proizvođači i prodavci analiziraju tržište? (FOTO)

Ovu najtežu ekonomsku bolest na svetu Srbija dočekuje sa najmanje svinja u stočnom fondu u poslednjih 65 godina.

Bolest životinja će se odraziti na ekonomiju.

Mesari i kupci čekaju pad cena mesnih prerađevina.

Sveža svinjetina u marketima košta od 450 do 520 dinara.

Afrička kuga svinja koja je registrovana u Srbiji opasna je ne samo kao bolest životinja već i kao ekonomska bolest, kažu stručnjaci. Ona neće uticati samo na proizvođače koji uzgajaju svinje već i na cenu mesa.

Cene sveže svinjetine u našim marketima su od 450 do 520 dinara za kilogram.

Prve procene kada je afrička kuga svinja zvanično registrovana u Srbiji, u okolini Mladenovca, bile su da će svinjetina poskupeti. Međutim, postoje i analize koje kažu da bi afrička kuga zapravo mogla da obori cenu svinjskog mesa na domaćem tržištu.

Proizvođači, prodavci, ali i kupci osluškuju tržište, te kao da svi čekaju šta će se usled pojave kuge sledeće desiti, pa da znaju šta da rade.

Ovu najtežu ekonomsku bolest na svetu Srbija dočekuje sa najmanje svinja u stočnom fondu u poslednjih 65 godina. Za razliku od klasične svinjske kuge, koja se može sprečiti i iskoreniti vakcinisanjem životinja, afrička svinjska kuga još uvek je neizlečiva bolest.

Manje izvoza, niža cena kod nas

Na pitanje da li će svinjetina poskupeti, agroekonomski analitičar Milan Prostran, odgovara kontrapitanjem "da li će pojeftiniti?".

- Sve je sada otvoreno. Ne bih se začudio da dođe do pojeftinjenja. Zatvorili su nam okolna tržišta za svinjsko meso zbog afričke kuge, sada se pregovara da se ona otvore, ali čim nema izvoza, više ostaje na domaćem tržištu. Kada počnete da govorite u javnosti da je meso ispravno i bolest mu ne može ništa, kod ljudi se stvara zazor, u psihološkom su strahu. Kupci će sigurno jedno vreme da se suzdržavaju od kupovine svinjskog mesa i to može da utiče na cenu - rekao je Prostran.

Ne pomažu ni činjenice koje su do sada izneli mnogi veterinari u Srbiji kako afrička kuga nikako ne može da ugrozi zdravlje ljudi, nego izaziva izuzetno visok mortalitet svinja.

- Ako se smanji proizvodnja svinja, cena će da raste, ali ako bolest ostane na ovih nekoliko mesta i ne proširi se dalje, to se neće desiti. Sa druge strane, problem sa izvozom dovešće do prerastanja svinja i cena će da pada. Tako da ne očekujem nikakav rast cena, više razmišljam da će doći do pojeftinjenja, koje opet neće biti veliko - nastavlja Prostran.

Kako kaže, sada je svakako period godine kada se svinjsko meso najmanje konzumira. Svinja na trpezu dolazi kada zahladi. Ako bi došlo do povećanja cene svinjetine, smatra da bi se time okoristili samo uvoznici.

U najgorem scenariju, kada bi se kuga proširila, došlo bi do naglog smanjenja stočnog fonda i velike zadrške proizvođača da krenu u proizvodnju. Imali bismo priličnih problema sa proizvodnjom, snabdevanjem i na kraju s cenom. To bi za sobom povuklo i druge grane poljoprivrede.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, smatra da nema razloga za brigu i dodaje da je bolest registrovana u prečniku od tri i po kilometra u tri sela u okolini Mladenovca i da su u pitanju individualna gazdinstva koja nemaju uticaj na tržište.

Izvor: Alo.rs
Foto: printscreen/facebook/Suvo Meso-Domaće

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar