19°C

Beograd

UBRZAĆE SE CARINSKI POSTPAK IZMEĐU SRBIJE I S.MAKEDONIJE: 26. avgusta 2019. godine biće potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta!

U Skoplju je danas potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević i Ðoko Tanasoski, direktor Carinske uprave Severne Makedonije potpisali su Protokol kojim su u okviru pomenutog Sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz SM ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26. avgusta 2019. godine, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

U prestonici Severne Makedonije potpisan je i Protokol između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera, dok je Direkcija za imovinu Srbije sa Carinskom upravom našeg suseda potpisala Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinu i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Uprave za veterinu, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak na kome je razmatrano niz tema u vezi sa prekograničnom saradnjom i izazovima sa kojima se pogranični organi Srbije i Severne Makedonije svakodnevno suočavaju.
Delegaciju naše zemlje predvodio je državni sekretar MUP Milosav Miličković, a osim Veselina Miloševića, u njoj su bili i Saša Milenković, upravnik carinarnice Niš, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za imovinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar