4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

VESIĆ: Metro je ostvarivanje pedesetogodišnjeg sna

Početak radova na izgradnji metora, koji se očekuje krajem godine, je ostvaranje pedesetogodišnjeg beogradskog sna, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Jutros sam pogledao novine od 4. decembra 1971. godine, to su Večernje novosti, na naslovnoj strani pisao je naslov: ''Beograd dobija metro''. To znači da 50 godina Beograd sanja metro", rekao je Vesić.

Za poslednjih 50 godina, dodaje on, nije bilo vlasti i gradonačelnika koji nisu obećavali početak izgradnje metroa.

ZANIMAĆE VAS OVO

LONČAR: Građani su izabrali dobar put, put prevencije

GRAĐANI OČEKUJU POPUŠTANJE MERA: Danas sednica Kriznog štaba

U BEOGRADU OTVORENI NOVI PUNKTOVI ZA VAKCINISANJE: Skoro 170.000 građana zainteresovano za cepivo

TOPAO JANUARSKI DAN: Umereno oblačno, temperatura do 16 stepeni

"DOPUSTITE DA SKLOPIM OČI, IDEM..." Poslednja PORUKA pokojne MIRE ledi krv u ŽILAMA! (FOTO)

"Ništa se konkretno nije uradilo na projektu izgradnje metroa do 2013. godine", istakao je Vesić.

Naglašava da je izgradnja metroa najvažniji projekat za Beograd, dodajući da je to projekat koji ne može grad sam da finansira, te je zahvalio Vladi Srbije na tome što je taj projekat proglasila od nacionalnog značaja.

Ukazuje da mnoge države u svetu ne pomažu gradovima u izgradnji metroa, ali da je Vlada Srbije svesna koliki će značaj metro imati za rast BDP-a.

Vesić kaže da će posle današnjeg poptisivanja Memoranduma, u aprilu biti doneto idejno rešenje za depo na Makiškom polju, zatim će se završiti eksproprijacija, kako bi do novembra počelo nasipanje i izgradnja na Makiškom polju.

"To će biti početak radova na beogradskom metoru", rekao je Vesić.

U međuvremenu će, kaže, biti usvojen plan generalne regulacije šinskih sistema u oktobru, koji će definisati sve linije metroa i gde će tačno nalaziti stanice, a pored toga će definisati i razvoj BG Voza.

"Trebalo bi da se on nadoveže na metro, da povežemo Surčin i Obrenovac, koji sada nisu povezani BG Vozom. Dosad su povezani samo Mladenovac, Sopot, Lazarevac i Barajevo. Želimo da povežemo Pančevo i da tako dobijemo jedinstven sistem", naveo je Vesić.

Tako će biti dobijeno, dodaje, 50 kilometara novih tramvajskih šina.

Kada budemo to videli, ističe Vesić, Beograđani će imati prevoz kakav zaslužuju i kako dolekuje jednoj velikoj metropoli kao što je Beograd.

Zahvalio je francuskim i kineskim partnerima koji će zajedno sa državom i gradom sarađivati na izgradnji metroa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar