11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

VESIĆ NAJAVIO: Od sutra javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je večeras da se Grad Beograd odgovorno odnosi prema problemu zagađenja vazduha i najavio da će se od sutra na sajtu Grada naći Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih 10 godina, sa presekom u narednih pet godina, koji podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere.

On je rekao da će taj plan 15 dana biti na javnoj raspravi i pozvao sve građane i medije da daju svoje primedbe, nakon čega će plan biti prosleđen Ministarstvu za životnu sredinu i usvojen u Skupštini grada.

Vesić je podsetio i da su prošle godine usvojene 43 mere protiv zagađenja vazduha.

Od kratkoročnih mera izdvojio je povećanje učestalosti pranja ulica koje, kako kaže, veoma utiče na zagađenje.

NAJVAŽNIJE DANAS:

U Srbiju danas bez testa ušlo više do 1200 Makedonaca

Otežan saobraćaj zbog SUDARA dva automobila u Takovskoj ulici

PRETUČEN PROFESOR NA VRAČARU: Razbojnici mu oteli torbu u kojoj je bilo 1.000 evra

MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE: Uhapšen osumnjičeni za noćašnje ubistvo u Novom Beogradu

"Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni i danas ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine će se kupiti još četiri cisterne na gas i 40 elektro čistilica. Kupićemo i stotinu novih autobusa na gas za GSP, u skladu sa odlukom da ubuduće nijedno vozilo u komunalnom sistemu grada ne bude dizel-vozilo", rekao je Vesić.

Najavio je da će Grad intenzivirati i obaveštavanje građana o zagađenju jer dugo nisu kupovane merne stanice, kao i da će ove godine biti kupljeno 25 novih mernih stanica koje će imati softver koji će predviđati zagađenje, tako da će građni moći da dobijaju prognoze.

Dodoa je da će u okviru projekta „pametan grad” biti obezbeđeno 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenje.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 CNG autobusa u narednih pet godina kao i 50 novih kilometara tramvajske mreže.

"Uvešćemo i rečni prevoz koji nas čeka već ove godine, izgradićemo dva tunela, posebno onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto smanjuje saobraćaj. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala koje ćemo takođe uraditi u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta, subvencionisanje njihovog gašenja kao i nove pešačko-biciklističke staze", kazao je Vesić.

Naglasio je da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

"Sada više nećemo imati taj problem jer ćemo koristiti taj metan za zagrevanje", zaključio je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar