-2°C

Beograd

Photo: HappyTV

Izvor: HappyBSC

GORAN VESIĆ GOST MILOMIRA MARIĆA Ovo niste znali o "Pobedniku", i mnogi su ostali u šoku! (VIDEO)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić bio je gost u emisiji "Dobro jutro Srbijo" kod Milomira Marića i izneo je podatke o spomeniku "Pobednik" koje većina građana Srbije - ne zna.

Vesić je podsetio da je ideja o spomeniku nastala još 1912. kao način da se obeleži oslobođenje srpskih zemalja od turske okupacije i da je spomenik bio deo veće kompozicije koja je trebala da bude monumentalna fontana na prostoru Terazijskog platoa. 

TUGA DO NEBA! Tragedija kod Aleksinca: Nepokretni Bojan poginuo u požaru, njegova slepa majka se NAGUTALA DIMA!

Meštrović je "Pobednika", kao deo predviđenog monumentalnog spomeničkog kompleksa "Alegorija", završio još pre početka Prvog svetskog rata, ali je onda stigao rat, razaranje i opština Beograd je zapala u finansijske probleme. 

Nakon rata se čak desila situacija da je Meštrović pokrenuo spor protiv opštine Beograd, ali je zahvaljujući medijaciji kralja Aleksandra karađorđevića dišlo do toga da je spomenik kupljen i ostavljen da stoji u magacinu na Senjaku.

Godine 1928. vlasti su se setile da se navršava deset godina od proboja Solunskog fronta i da ne postoji adekvatan spomenik koji obeležava taj događaj. 

OVO NIJE ZA ONE SA SLABIM SRCEM "Crna gazela" ko od majke rođena (GALERIJA)

Setili su se da bi možda bilo dobro da se "Pobednik" izvadi iz magacina i postavi na Terazijama, što je izazvalo pobunu javnosti koja je smatrala da je neprimereno da spomenik, zbog nagosti, stoji na tom mestu. 

Predsednik opštine Beograd je doneo kompromisnu odluku da se spomenik postavi na Kalemegdanu i to tako da leđima bude okrenut gradu i podignut na viskom stubu, kako bi izbegao napade zbog "sramotnog izgleda spomenika". 

- I tako, spomenik, na prvi pogled skrajnut i podignut visoko da gospođe ne bi videle "sramotu", najbolje se video i na kraju postao simbol Beograda - rekao je Vesić. 

ŠTA JE JOŠ REKAO VESIĆ O "POBEDNIKU", POGLEDAJTE NA SNIMKU ISPOD:

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti