Izvor:
10.12.2019 u 15:46
0

JAKI MLADI, NOVE PERSPEKTIVE Posao i stan za decu bez roditeljskog staranja

U Srbiji će u naredne tri godine biti realizovan projekat "Jaki mladi – nove perspektive" koji za cilj ima da se deca bez roditeljskog staranja koji izlaze iz sistema socijalne zaštite zaposle i osamostale, najavljeno je danas na konferenciji u Beogradu. Reč je o projektu humanitarne Fondacije SOS Dečija sela Srbije koji je deo regionalnog projekta koji se odnosi na zemlje i teritorije Zapadnog Balkana, a planirano je da oko 350 mladih pohađa treninge za ovladavanje osnovnim životnim veštinama, koji bi potpomogli njihovoj konkurentnosti na tržištu rada.

Grad Beograd je podržao ovaj projekat, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da se aktuelna gradska vlast odgovorno odnosi prema deci bez roditeljskog staranja.

On je podsetio da su u prethodne dve godine renovirana četiri stana za decu bez roditeljskog staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite.

– Ukupno je kroz te stanove prošla 51 osoba, a trenutno je u njima šest osoba. Tokom ove godine ćemo završiti još dva stana – rekao je Vesić i dodao da Grad obezbeđuje i novčanu podršku u iznosu od 50 odsto prosečne plate u periodu od dve godine, odnosno dok osoba koja je napustila sistem socijalne zaštite ne pronađe zaposlenje.

Vesić je istakao da su projekti koje sprovodi Fondacije SOS Dečija sela Srbije veoma značajni jer pomažu upravo toj deci da se opredele za zanimanja koja su tražena i za koja mogu lakše da dobiju posao.

Grad će nastaviti saradnju sa tom fondacijom, naveo je i najavio da će u januaru potpisati protokol kojim će biti omogućeno da oni koji prođu kroz projekat "Jaki mladi – nove perspektive" mogu da konkurišu za zaposlenje u gradskim javnim preduzećima.

Vesić je naveo da je budžet grada za socijalnu zaštitu za sledeću godinu veći za tri odsto, odnosno za oko 130 miliona dinara u odnosu na ovu godinu.

– Mi sve naše obaveze, kada je u pitanju socijalna zaštita isplaćujemo na vreme, ne kasnimo bukvalno nijedan dan – istakao je i dodao da su u vreme prethodne vlasti dugovanja prema korisnicima socijalne zaštite u Beogradu bila skoro 46 miliona evra. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da je Grad Beograd trajno opredeljen pomaganju najmlađima, a posebno deci bez roditeljskog staranja.

Podsetila je da je u Beogradu prošle godine otvoreno novo Prihvatilište za decu i zahvalila gradskim čelnicima što je, kada je u pitanju socijalna zaštita, budžet za sledeću godinu povećan.

– Pored stanova, obezbeđujemo i novčanu pomoć za decu koja izlaze iz sistema socijalne zastite – rekla je Stanisavljević i dodala da tu pomoć trenutno koristi 36 mladih, te da će se u skladu sa povećanjem budžeta sa tom podrškom nastaviti i sledeće godine.

Predsednica UO Fondacije SOS Dečija sela Srbije Nevena Čalovska Hercog je rekla da je cilj projekta "Jaki mladi – nove perspektive" da mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite ostvare adekvatno zaposlenje jer će im to, dodala je, omogućiti da budu samostalni.

Projekat je, navela je, finansiran od strane nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Fondacije Herman Gmajner iz Austrije. Projekat će, dodala je, biti implementiran u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Severnoj Makediniji i Srbiji, uključujući i teritoriju Kosova i Metohije.

Pomoćnica ministra Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Čabrić je rekla da je mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite važno pružiti podršku da pronađu posao, profesionalno se usavršavaju, budu samostalni.

Istakla je da je projekt "Jaki mladi – nove perspektive" značajan i dodala da je sigurna da će dati dobre rezultate.

Taj projekat biće sproveden u saradnji sa tri organizacije civilnog društva koje su takođe posvećene mladima u sistemu alternativne brige, "Centrom Zvezda", udruženjem "Adra" i organizacijom "Uradimo zajedno", što će omogućiti da mladi izvan Beograda, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu takođe dobiju priliku sa razvijaju svoja znanja, veštine i kapacitete, kao i da dobiju potrebnu podršku u karijernom vođenju i savetovanju.

Projekat "Jaki mladi – nove perspektive" nastao je na osnovu iskustava sa prethodno završenim trogodišnjim projektom "Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku" koji je Fondacija SOS Dečija sela Srbije započela 2016. godine.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter