Izvor:
09.12.2019 u 18:04
0

RUS U MALOM TAŠU Otkriven spomenik čoveku koji je zadužio Beograd

Spomenik Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio značajan trag u izgledu Beograda, otkriven je danas u parku Mali Tašmajdan, u neposrednoj blizini Arhiva Srbije – jedne od zgrada koju je Krasnov projektovao.

Spomenik su, na dan kada se navršava 80 godina od njegove smrti, otkrili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i praunuk Krasnova Sem Smol.

U ČAST RUSKOM VELIKANU Ovacije za dokumentarni film o arhitekti

Ruski ambasador je zahvalio Vladi Srbije i Gradu Beogradu, a posebno Ministarstvu kulture i informisanja što je podignut spomenik, kako je dodao, izvanrednom arhitekti Krasnovu.

– Nasleđe Krasnova u Rusiji i Srbiji je značajna, snažna karika koja dodatno povezuje naše narode i države u prijateljstvu, bratstvu i zajedničkoj saradnji – rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je Krasnov, kao i mnogi Rusi koji su došli u Srbiju, dao svoje umeće i stvaralaštvo.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je podsetio da su za danas u srpskoj prestonici planirana tri događaja posvećena Krasnovu, od kojih je prvi održan u Starom dvoru, gde je otvorena izložba o životu i delu ruskog arhitekte.

– Krasnov danas ima svoju ulicu u Beogradu, ima svoju ploču i sa ovim spomenikom zaokružili smo vraćanje duga tom velikom čoveku, arhitketi i umetniku. Hvala mu na svemu što je učinio za naš grad – rekao je Mladenović.

Autor spomenika Krasnovu je vajar Nebojša Savović Nes, čiji je rad izabran na konkursu kao idejno rešenje za spomenik Krasnovu.

Među delima koja se mogu svrstati u istoriju i bisere srpske arhitekture, a koje je projektovao arhitekta Krasnov, jesu, pred Arhiva Srbie, zgrada Ministarstva finansija, obnova Crkve Ružice na Kalemegdanu, unutrašnje uređenje Doma Narodne skupštine Srbije i druge značajne građevine.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter