Izvor:
26.11.2019 u 12:37
0

REKORDAN BUDŽET BEOGRADA Odbornici u petak glasaju o 143 milijarde dinara! (VIDEO)

Odbornici Skupštine grada Beograda razmatraće na sednici, u petak, 29. novembra, predlog budžeta grada za 2020. godinu, koji iznosi 143 milijarde dinara, od kojih su 22 milijarde predviđene za investicije.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević kaže za Tanjug da je budžet grada izbalansiran, sveobuhvatan i planiran na realnim osnovama, te da će biti usvojen pre 1. decembra, u zakonskom okviru.

Dodao je da iza toga ostaje dovoljno vremena opštinama da tokom decembra usvoje njihove budžete.

– Ono što ovaj budžet izdvaja od onih koji su ranijih godina usvajani je njegova visina. On iznosi 143,1 milijardu dinara, što je apsolutni rekord, jer nikada tako veliki budžet u Beogradu nismo imali – rekao je Nikodijević.

Oni navodi da prihodi u budžetu nisu "napumpani", već da njihov najveći deo dolazi od poreza na imovinu, koji se, podseća, nije menjao, već je više izgrađenih kvadrata na koje se plaća porez.

Takođe, prihodi su veći i zbog poreza na zarade, koji, dodaje, takođe nije povećan, već u Beogradu iz godine u godinu ima sve više zaposlenih, a prosečna plata je, kaže, viša od 560 evra.

Prihdona strana budžeta veća je i zahvaljujući boravišnoj taksi, od koje će se, kaže Nikodijević, sledeće godine u gradsku kasu sliti 30 miliona dinara više nego ove, što znači da je veći broj turista koji posećuju i odsedaju u Beogradu.

– Tu je i prihod od javnih preduzeća, odnosno njihova neto dobit, s obzirom da sva, osim GSP-a, posluju pozitivno. Za 700 miliona dinara biće veća dobit javnih preduzeća u 2020. nego po tekućem budžetu iz 2019. godine – naveo je Nikodijević.

Skoro 22 milijarde iz budžeta predviđeno je za investicije – od izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava, do izgradnje novih vrtića, domova zdravlja, kupovine novih autobusa za GSP, rekonstrukcije velikih saobraćajnica, poput Ulice kneza Miloša, Bulevara patrijarha Pavla…

Nikodijević ističe da socijalna davanja neće biti smanjena ni za jedan dinar u odnosu na ovu godinu, pa će se u istom obimu finansirati boravak dece u državnim i privatnim vrtićima.

– Trudili smo se da budžet bude izbalansiran, da zadovolji sve potrebe Beograđana, jer ovo su, pre svega, njihove pare i verujem da ćemo u budućnosti, iz godine u godinu, imati povećan prihod u budžetu i da ćemo moći još više da investiramo u grad – rekao je Nikodijević.

Osim o budžetu i pratećim odlukama, odbornici će u petak odlučivati i o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Odluke o boravišnoj taksi, kao i Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada.

Na dnevnom redu biće i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave i Predlog odluke o uspostavljanju saradnje izmedu Beograda i Beča, uz nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga za izradu takvih planova.

Na sednici će se naći i odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević, koja je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter