5°C

Beograd

OVAKO IZGELDA OKIĆENI BEOGRAD: Pogledajte RASVETU za novogodišnje praznike! (FOTO)

U većini evropskih zemalja, novogodišnja rasveta se postavlja dosta rano, ponegde i dva meseca pre Nove godine. Razloga ovome ima nekoliko. Novogodišnji ulični ukrasi podstiču dobro raspoloženje i podsećaju nas na raspust ili praznični odmor koji nam predstoji. Zajedno s tim ide i svest o novogodišnjoj trpezi, poklonima, putovanjima, iznenađenjima, ljubavi, novom početku i susretu sa nama dragim osobama. Novogodišnja rasveta ima i onu drugu, prizemniju stranu, proisteklu iz težnje da se ljudi veštački stvorenom euforijom privole da počnu da kupuju. Ovo nije strašno, ako se u tome ima mere, a čak može biti i korisno kad se počne na vreme, jer tad mogu da se iskoriste popusti. Pojedinih artikala brzo ponestane, naročito ako su vrlo popularni, dugo iščekivani ili plasirani baš pred Novu godinu.

Gradovi se takmiče u tome koga će krasiti šareniji novogodišnji ulični ukrasi. Ova vrsta konkurencije je dobra kada ide na korist građana, jer šarenilo boja razgaljuje ledenu hladnoću januara. Nažalost, novogodišnja rasveta i ukrasi u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji, često je predmet političkih debata, naročito na temu toga da li je previše (ili premalo) uloženo, da li se novac mogao bolje iskoristiti ili je ukrase trebalo ranije skinuti.

Svake godine pojavljuju se novi ukrasi koji nam plene pažnju na trgovima, dok prelazimo kolima mostove, dok šetamo gradom. Novogodišnji ukrasi na trgovima ili kružnim tokovima uglavnom budu visoki i uočljivi iz daljine, sa mnoštvom lampica i u formi figura ili okićenih jelki. Dominiraju novogodišnje figure Deda mraza, veliki novogodišnji paketi, džinovski svetleći irvasi, sanke, Sneško belić... Novogodišnja rasveta na zgradama može da sija u beloj ili više boja, a neretko i u formi LED ekrana koji tokom godine emituju reklame, a za praznične prilike dobijaju i dekorativnu svrhu.

Nova godina u Beogradu zato i jeste jedna od top evropskih destinacija stranim turistima, jer šaradu ukrasa, muzike, dobre domaće hrane i fantastične atmosfere ne mogu u toj meri da pronađu i u drugim evropskim prestonicama. Iako se svaki grad trudi da novogodišnjom rasvetom privuče što veći broj turista, mali je broj onih koji to uspeju da učine. Jedan od njih je svakako i glavni grad Srbije. Nova godine u Beogradu, pored odličnog provoda tokom novogodišnje noći, predstavlja i užitak za sva čula, od vizuelnih, pa sve to čula ukusa, gde turisti mogu da uživaju u najukusnijim srpskim specijalitetima po relativno povoljnim cenama. Važno je da se unapred pripreme i pogledaju na internetu koje ponude su najatraktivnije.

Izvor: novagodina.rs
Foto: printscreen/google

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar