Izvor:
15.11.2019 u 12:15
0

BEOGRAD NA VODI: Otvorene uliceu čast Vilsona i Kravcnova!

Na prostoru Beograda na vodi, danas se otvaraju Beogradski park, deo Bulevara Vudroa Vilsona i Ulica Nikolaja Kravcova, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je, sa saradnicima, prošetao novim ulicama i parkom.

Po Nikolaju Kravcovu – slavnom sovjetskom vojniku iz Drugog svetskog rata, ponela je ime nova ulica na prostoru Beograda na vodi, koja će spajati Savsku ulicu i Bulevar Vudroa Vilsona, odlukom odbornika Skupštine Beograda na poslednjoj sednici.

Još prošle godine, gradski parlament je doneo odluku da gradski bulevar, takođe na prostoru Beograda na vodi, ponese ime nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona.

Obe incijative za imenovanje ulica podneo je predsednik Aleksandar Vučić.

Novi park i ulice, sa predsednikom su obišli ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nikolaj Kravcov je bio slavni sovjetski vojnik iz Drugog svetskog rata koji je svojom hrabrošću i nesebičnošću pružio neizmeran doprinos u oslobođenju Beograda oktobra 1944. godine.

Sam predsednik je, na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva rekao da je inicijativu da Kravcov dobije ulicu u glavnom gradu, pokrenuo kako bi zauvek ostalo zapamćeno da je taj mladi čovek sa 24 godine položio život za odbranu i slobodu Beograda.

Jedini je borac Crvene armije koji je dobio zvanje "heroja S S SR" za borbe u Beogradu.

U toku Beogradske operacije, oktobra 1944. godine, brigada u kojoj je Kravcov bio ukljucena je u sastav Cetvrtog gardijskog mehanizovanog korpusa, pod komandom generala Vladimira Ždanova.

Sahranjen je u zajednickoj grobnici boraca Crvene armije na Pozorišnom trgu, današnjem Trgu Republike, a od njega se tada oprostio i general Ždanov. Danas se njegovi posmetni ostaci nalaze na Groblju oslobodilaca Beograda.

Kravcov je posle rata dobio ulicu u Beogradu, ali je tu ulicu, koju je životom zaslužio, "izgubio", iako bi njegovo ime trebalo pamiti, kao i imena svih onih boraca Crvene armije, a bilo ih je 960 koji su živote dali za našu slobodu.

Rođen je 8. marta 1921. godine, sa 18 godina jr stupio u Crvenu armiju, a 1940. je završio je Vojno-medicinsku školu.

Tomas Vudro Vilson bio je 28. predsednik SAD.

Ostalo je upamćeno da su se na krovu Bele kuće, samo dva puta vijorile strane zastave – 1918. srpska i 1920. francuska. Da se srpska zastava zavijori 28. juna 1918. godine veliku ulogu je imao srpski naučnik Mihailo Pupin, koje tada bio počasni konzul i prijatelj tadašnjeg predsednika SAD Vudro Vilsona.

U znak podrške srpskom narodu i njegovom herojstvu u Prvom svetskom ratu Vudro Vilson je na četvrtu godišjnicu austrougradske objave rata Srbiji proglasio Srpski dan.

Tim povodom organizovana je i svečansot na kojoj je Vilson upituo poruku pročitanu u crkvama širom SAD i objavljenu u većini inovina u kojoj se hvali herojstvo Srba.

Izvor: Tanjug
Foto: Gugl maps

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter