Izvor:
08.11.2019 u 08:32
0

RADOJIČIĆ: Osnivač SRPSKOG LEKARSKOG DRUŠTVA zaslužuje spomenik u Beogradu!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa predsednikom Srpskog lekarskog društva akademikom Radojem Čolovićem o inicijativi da se osnivaču društva, profesoru doktoru Vladanu Ðorđeviću, u Beogradu podigne spomenik.

Radojičić je danas razgovarao sa Čolovićem, kao i generalnim sekretarom društva Nedeljkom Radovićem, o značaju Društva, o načinima na koje Beograd može da doprinese njihovom radu i uslovima.

– Razgovarali smo o potrebi da se Srpsko lekarsko društvo i Grad Beograd oduže velikanu Vladanu Ðorđeviću, osnivaču Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta, koji je bio i gradonačelnik Beograda, za sve što je učinio za naš grad i naš narod – rekao je Radojičić.

On je naveo da je Ðorđević bio prvi školovani hirurg koji je potekao sa područja Srbije, a osim ogromnog doprinosa u oblasti medicine, on je kao gradonačelnik Beograda od prašnjave varoši napravio moderan evropski grad.

– Spomenik u prestonici je najmanje što zaslužuje – zaključio je Radojičić.

Srpsko lekarsko društvo je osnovano 1872. godine i jedno je od najstarijih opštemedicinskih društava u svetu.

– Duga tradicija i više od 27.000 članova svedoče o njegovom velikom značaju i za struku i za pacijente. Uspešan rad Društva važan mi je i kao lekaru i kao gradonačelniku – istakao je Radojičić.

Tema sastanka bili su i veliki jubileji koji predstoje, sledeće godine održava se 20. jubilarni Kongres lekara Srbije, a 2022. godine Društvo će proslaviti 150. godina postojanja.

U susret tome, razgovarali su o inicijativi da se osnivaču Srpskog lekarskog društva Vladanu Ðorđeviću podigne spomenik u Beogradu.

Na sastanku se razgovaralo o načinima na koje Grad Beograd može da doprinese bolim uslovima rada Srpskog lekarskog društva.

Reči je bilo i o sedištu Srpskog lekarskog društva u Ulici Džordža Vašingtona.

Osim što je u ovoj zgradi bila prva varoška bolnica, ona je poznata i po tome što se na njenoj kuli nalazi prvi javni časovnik u Beogradu.

Zahvaljujući podršci Grada Beograda, zgrada je stabilizovana, a sada je potrebno da se ona i protivpožarno obezbedi, istakli su iz rukovodstva Srpskog lekarskog društva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter