27°C

Beograd

RASPRAVA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Ono što se uči, treba primenjivati u praksi!

Poslanici Skupštine završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o dualnom modelu studija kao i na Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija.

Zasedanje će nastaviti sutra raspravom o amandmanima na predloge zakona na ostale tri tačke dnevnog reda.

Tokom rasprave poslanici Srpske radikalne stranke rekli su da ne podržavaju zakon o dualnom obrazovanju, jer, kako je rekla Nataša Jovanović, stvaraće se radna snaga koja će imati zvanje, ali neće imati osnovno ili elementarno akademsko obrazovanje.

- Obrazovanje znači da to za šta su se školovali sutra primenjuju u praksi i da idu dalje na usavršavanje i da na takav način država Srbija kreira svoju obrazovnu politiku. Ovaj model zbog toga uopšte nije dobar i mi ga ne podržavamo - kazala je Jovanović.

Vjerica Radeta iz SRS ocenila je da obrazovni sistem treba dubinski menjati.
- Kada kažemo da smo protiv ovog zakona i da mislimo da nam taj zakon ne treba uopšte u našem obrazovnom sistemu, mi pre svega želimo da skrenemo pažnju da morate suštinski, dubinski da menjate sistem obrazovanja - kazala je Radeta.

Poslanik SNS-a Vladimir Orlić naveo je da će se ovim zakonom omogućiti studentima da osmisle okvir da kada završe studije pokrenu sopstveni posao ili da pronađu posao kod nekog investitora, kao i da će pored formalnog obrazovanja steći više prakse i savladati više praktičnih veština.

Na dnevnom redu 16. vanrednog zasedanja su i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima i Predlog o dopunama zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, Predlog o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima.

Na svih pet predloženih zakona podneto je ukupno 146 amandmana, od čega najviše na Predlog o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, 82.

Poslanici su u ponedeljak završili objedinjenu načelnu raspravu na predloge zakona o dualnom modelu studija i zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, dok su u utorak završili objedinjenu načelnu raspravu po ostalim tačkama dnevnog reda.

Izvor: Tanjug
Foto: arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar