Izvor:
06.09.2019 u 12:06
0

BEOGRAD: Ulica po književniku iz Gvatemale!

U Beogradu je danas, u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i Gvatemale Sandre Hovel Polanko, svečano otvorena ulica koja nosi naziv istaknutog gvatemalskog književnika i nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

Dačić je podsetio da je u martu ove godine u Gvatemala Sitiju svečano otvorena ulica nazvana po našem nobelovcu Ivi Andriću.

Pored činjenice da su oba nobelovca kroz svoju književnost maestralno ''oslikavali'' sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što spaja dvojicu velikana jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici – rekao je Dačić.

On je dodao da je dodeljivanje imena ulicama u Beogradu i Gvatemala Sitiju po znamenitim nobelovcima, važan korak ka približavanju srpskog i gvatemalskog naroda.

Prema Dačićevim rečima, građani Srbije će se, čitajući stranice opusa Migela Anhela Asturijasa, jednog od najznačajnijih stvaralaca latinoameričke književnosti, u delima poput "Gospodina predsednika" i "Gvatemalskih legendi", upoznati sa istorijom Gvatemale, njenom bogatom kulturom i tradicijom njenih autohtonih naroda.

Istovremeno će, kaže, naši prijatelji u Gvatemali, čitajući remek-dela poput "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora.

Dačić je istakao da Gvatemala, koja je hiljadama kilometara daleko i dva puta veća od Srbije principijalno i odlučno brani integritet Srbije, te podsetio da je ta zemlja glasala protiv prijema KiM u UNESKO, a zatim i protiv prijema u Interpol, na čemu joj je Srbija zahvalna.

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandre Hovel Polanko je kazala da se na ovaj način uspostavljaju bolji odnosi između dve vlade kroz kulturu.

Produbljujemo jedno novo poglavlje našeg istoriskog prijateljstva. Ovaj događaj je važan kako za Gvatemala Siti, tako i za Beograd – rekla je Hovel Polanko.

Prema njenim rečima, otvaranje ulice u Beogradu predstavlja dalje jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je da je gvatemalski knjižvnik promovisao njihovu kulturu i narod u svetu.

On je rekao da je prijateljstvo između dva naroda decenijsko i izrazio uvrenje da će će se produbljivati i da će biti dugovečno.

– Mi cenimo napore Gvatemale i u podržavanju Srbije u vezi sa očuvanjem integriteta i sve što su uradili da ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova – poručio je gradonačelnik.

Književnik Migel Anhel Asturijas, rođen je u Gvatemali 10. oktobra 1899, a preminuo je u Madridu 1974. godine.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1967. godine

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter