NAJEZDA SMRDIBUBA U BEOGRADU: Prestonica Srbije VRVI od ovih insekata koji NIMALO nisu BEZOPASNI!

 

Jeste li primetili da malo-malo pa vam smrdibuba padne na rukav ili je snimite kako puzi po prozoru pokušavajući da uđe u stan? Verovatno je i vi stresete i bacite dalje od sebe pomišljajući na smrad koji puštaju, a po kome su i dobile ime. Prvo - ne umišljate, zaista ove godine ima mnogo više ovih buba u Srbiji. Drugo - smrad je zapravo najmanji problem.

U Srbiji je ovih dana zabeležena najezda neprijatnih štitastih stenica ili smrdibuba koje traže zaklon na terasama i ulaze u stanove i kuće. Poreklom su iz istočne Azije, a prema rečima dipl. ing. poljoprivrede Dragana Živkovića, klimatske promene prouzrokovale su migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju.

I mada su poznate kao veliki neprijatelji uzgajivača voća i povrća, sad "osvajaju" i grad - njihovo prisustvo kod nas je povećano jer, kako dani i noći postaju hladniji, one traže zaklon od nepovoljnih vremenskih prilika.

- Ne postoji gotovo ništa što one ne jedu - rekla je dr Selest Velti, vanredni profesor entomologije na Ohajo Univerzitetu za VBNS - 10TV.

Obično viđemo zelene i braon smrdibube, ali ima i šarenih. Osim što su poznate po neprijatnom mirisu (po kome su u narodu i dobile ime), i ljudi zbog njih mogu da imaju i većih neprijatnosti.

Neke vrste ovih buba hrane se krvlju - znaju da se pritaje na telu domaćina i svojom rilicom, koja se nalazi na grudima, probijaju kožu i sisaju krv. Kada žrtva to primeti i kada naglo pokuša da je odlepi od tela nastaje jak bol. To potom preraste u povećani svrab koji može da traje danima. Ukoliko sa tela pokušate da je odlepite naglim pritiskom prsta, znajte da ćete je dobro zapamtiti i da će vam se neprijatno osvetiti – bol i svrab su neminovni.

U Institutu "Tamiš" su za Blic ranije objasnili da je suzbijanje ove štetočine veoma teško, jer za sada u našoj zemlji nema registrovanih preparata, a primena insekticida ne daje zadovoljavajuće rezultate, jer ove bube vrlo brzo razvijaju rezistentnost. Na manjim proizvodnim površinama moguće je ručno skupljanje jedinki, dok se u zemljama Evropske unije uglavnom primenjuje biološka kontrola.

 

24sata.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
04:30  Rano jutro