Izvor:
03.10.2018 u 14:16
0

POČINJE GREJNA SEZONA U PRESTONICI: Popodne i uveče većina potrošača osetiće tople radijatore!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se sistem grejanja prevodi iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekuje da će efekti biti vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima.

Radojičić je to rekao na sastanku sa v.d. direktorom JKP "Beogradske elektrane" Radetom Bastom i v. d. sekretarkom za energetiku Grada Beograda Ninom Jandrić, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Na sastanku je bilo reči o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu tokom hladnog talasa pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o snabdevanju toplotnom energijom u prestonici.

"Narednih dana se najavljuje toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo", rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da se razmatra promena propisa jer je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan od najvećih u Evropi i čini ga 41 toplotni izvor, odnosno toplana i kotlarnica, 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.500 kilometara toplovodnih cevi.

"Ukoliko temperature opet budu u padu, počećemo sa isporukom toplotne energije uz nastavljanje proba sistema. Sistem sada prevodimo iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekujem da efekti budu vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima. Nažalost, nije moguće odmah 'podići' ceo sistem", rekao je Radojičić.

Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, rekao je Radojičić i apelovao na potrošače da budu strpljivi.

Ipak, istakao je da je ključno dugoročno rešenje kojima će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta.

"Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone i danas sam razovarao o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već prvog oktobra kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno", rekao je Radojičić.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter