Izvor:
02.10.2018 u 08:21
0

NA SVETSKOM NIVOU: Beogradski metro će ličiti na praški i imaće tri linije!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je Centar za upravljanje metroom u Pragu i firmu Metroprojekt i rekao da će beogradski metro, kada bude izgrađen, veoma ličiti na onaj kakav ima češka prestonica.

"Praški metro je veoma sličan onome što mi želimo da napravimo u Beogradu. Prag ima 1,3 miliona stanovnika i metro sa tri linije i zaista kada budemo imali metro u Beogradu, on će veoma ličiti na metro kakav postoji u Pragu", rekao je Vesić.

Naveo je da je u Centru za upravljanje metroom imao priliku da sazna kako funkcioniše praški metro i koji su najvažniji izazovi sa kojima se oni suočavaju.

"Ono što građani Beograda treba da znaju, trenutno smo u fazi izrade prefizibiliti studije koju radi francuska kompanija 'Ežis' i ona treba da bude gotova 10. februara. Zatim krećemo u izradu fizibiliti studije s glavnim projektom i projektom za izvođenje kako bismo mogli da obezbedimo finansiranje i počnemo sa izgradnjom metroa", pojasnio je Vesić.

Metro je zajednički projekat Vlade Srbije i Beograda, podsetio je on i dodao da je prilikom donošenja strateških odluka u vezi s beogradskim metroom važno uzeti u obzir iskustva gradova koji su slični Beogradu, kako bi se tokom projektovanja metroa izbegli problemi koje su oni imali i izabrala najbolja moguća opcija za građane.

U zvaničnoj poseti Pragu, u delegaciji Beograda su i glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov.

Folić je rekao da su gradovi poput Praga, Budimpešte, Sofije i Beča možda najbolji uzori za beogradski metro.

Prag ima oko 65 kilometara metro linija, stanice su na otprilike kilometar razdaljine i to je nešto što Beograd priprema. Prve dve linije beogradskog metroa, koje se sada razrađuju, imaju oko 40 kilometara i 40-ak stanica, a u planu je da se predvidi i treća linija – za početak, ogranak druge linije koji će ići prema blokovma u Jurija Gagarina, a u nekoj sledećoj fazi deo te treće linije će ići prema naselju Banjica i delu grada koji nije pokriven sa prve dve linije, pojasnio je Folić.

Podsetio je da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Ustaničke ulice do Ugrinovačke u Zemunu.

"Veliki posao je pred nama. Ono što je dobro, to je da se više ne razgovara o tome da li se gradi metro, nego na koji način će se graditi, kuda će proći prve linije, gde će biti stanice i koja će biti tehnologija gradnje", rekao je Folić.

Kako je istakao, očekuje se da gradnja metroa počne 2020. godine.

"Prema onome što smo saznali u Pragu, to je da je neki normalan period izgradnje, počev od planiranja do funkcionisanja prve linije, deset godina, a po tom planu mi smo sada negde na drugoj godini. Potrudićemo se da to kod nas bude i mnogo brže i zbog toga tražimo partnere i u nekim azijskim zemljama koje svojim tehnologijama i dinamikom rada mogu da preteknu ono što se danas dešava u Evropi", dodao je Folić.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter