2°C

Beograd

EKIPA "TELEMASTERA" ISTRAŽUJE: Koje slavske običaje upražnjavaju vernici na Aranđelovdan? (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Aranđelovdan, Sabor Svetog Arhangela Mihaila. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog, a danas je česta slava u našem narodu. Ekipa Telemastera istraživala je šta se za slavsku trpezu najviše kupuje, koje slavske običaje upražnjavaju vernici koji slave Aranđelovdan, kao i šta građani nose prijateljima i rođacima kod kojih idu na slavu.

Slavili su ga Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi, a mnogi su i kršteni njegovim imenom. Slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. Smatra se da je Sveti Arhangel Mihailo simbol borbe protiv zla, sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i loša dela. Oni koji ga slave kao krsnu slavu ove godine uz slavski kolač i vino, pripremaju mrsnu trpezu. Na njoj je neizostavna i slavska sveća, a za nju je potrebno izdvojiti od 100 do 2.000 dinara.

Pripremajući slavsku trpezu, domaćice se trude da zadovolje svačije ukuse. A prodavci kažu da se od proizvoda za slavu na pijacama najviše kupuju orasi, suve šljive i smokve, ali i različito povrće.

Uprkos narodnom običaju da vernici ne spremaju žito za Aranđelovdan, Srpska pravoslavna crkva opominje da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihailu.

Vernici koji danas slave Aranđelovdan već su u svojim domovima i sa porodicom dočekuju goste. A oni im, kako kažu, u kuću ne ulaze bez darova.

U narodu se veruje i da vreme na Aranđelovdan pokazuje kakvo će biti tokom cele zime i proleća. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u projsaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar