16°C

Beograd

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Najčešće žrtve deca i žene! (VIDEO)

U Srbiji je tokom prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 30 maloletno, dok je u prvim mesecima 2019. godine identifikovano 16 žrtava trgovine ljudima, saopštio je Biro za borbu protiv trgovine ljudima.

- Najčešće žrtve trgovine ljudima su deca i žene, ali ima i muškaraca - izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ukazao da se država u borbi pored trgovine ljudima oslanja pored svojih institucija. Sigurne kuće i na nevladine organizacije koje čine dosta na edukaciji i prevenciji tog problema.

Povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Biro upozorava da su najnoviji trendovi trgovine ljudima povezani s masovnim migracionim tokovima i lancima krijumčarenja migranata, posebno s ranjivim grupama poput maloletnika bez pratnje.

Ministar je ukazao na značaj i neophodnost preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva kroz funkcionalan sistem međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti.

Povodom Evropskog dana trgovine ljudima, prethodnih dana širom Srbije organizovane su mnogobrojne akcije u cilju da mlade informišu o tome šta je trgovina ljudima i koje su mere opreza kojih treba da se pridržavaju da ne bi upali u zamke trgovaca ljudima.

Rezultati do sada sprovedenih istraživanja i analiza, ukazuju na to da je veliki broj zemalja u svetu zahvaćen ovom negativnom društvenom pojavom u kojoj su žrtve u većini slučajeva žene i devojke, kojima se prvenstveno trguje radi seksualne eksploatacije.


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar