11°C

Beograd

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA: Najvažnije za rešavanje problema je ulaganje u mlade! (VIDEO)

U Srbiji više od 267.000 ljudi koristi novčanu socijalnu pomoć. Najugroženije je stanovništvo na selu, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju su i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom i njihove porodice, ukazuju stručnjaci.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, članica Evropske mreže protiv siromaštva Nadežda Satarić ocenjuje za Telemaster da je za rešavanje ovog problema najvažnije ulaganje u mlade, njihovo brže zapošljavanje i donošenje Zakona o socijalnim kartama.

Više od četvrtine stanovništva živi ispod standarda uobičajenog za Srbiju i lako može zapasti u siromaštvo, pokazuju najnoviji podaci Ankete o prihodima i životnom standardu. U riziku od siromaštva živi više od 24 odsto stanovništva u Srbiji, što je najveći procenat od svih evropskih zemalja.

A samcu je, prema procenama Vlade Srbije, dovoljno oko 11.000 dinara mesečno da podmiri svoje potrebe tako da ne bude siromašan, samohranoj majci sa jednim detetom 17.000 dinara mesečno, a bračni par sa dvoje dece sa oko 30.000 dinara potrošnje mesečno može da održava svoju porodicu iznad linije siromaštva.

Odlučniji stav države o načinu na koji se treba boriti protiv siromaštva neophodan je, ocenjuje Satarićeva, kako bi se smanjio procenat onih koji u Srbiji žive bez ili sa veoma malo novca mesečno.

Tamo je siromaštvo i najizraženije, i to najviše u selima južne i jugoistočne Srbije.

Kako bi se pomoglo najugroženijima, prema rečima ministra za rad Zorana Đorđevića, neophodno je što pre postići veći stepen socijalne sigurnosti, posebno ranjivih grupa i dece.


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar