5°C

Beograd

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Koje namirnice treda da se nađu u tanjiru svakog dana? (VIDEO)

U svetu svako treće dete mlađe od pet godina ne dobija hranu koja mu je potrebna za pravilan rast i razvoj, pokazuju najnoviji podaci UNICEF-a. Na Svetski dan hrane, stručnjaci upozoravaju da nepravilna ishrana kod dece, ali i kod odraslih osoba može da bude uzrok opasnih poremećaja zdravlja, poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i šećerne bolesti koje su u stalnom porastu poslednjih godina.

Ekipa Telemastera istraživala je koje namirnice treba da se nađu u tanjiru svakog dana kako bi se smanjio broj obolelih od ovih bolesti.

Recept za pravilnu ishranu podrazumeva redovne obroke, pravilan izbor vrsta namirnica, ali i adekvatan način njihove pripreme, ističu nutricionisti.

Umesto belog hleba i peciva, prednost treba dati hlebu od integralnog zrna žitarica, savet je stručnjaka. Potrebno je, kažu, isključiti grickalice kao što su štapići i krekeri budući da sadrže veliku količinu soli, ali i lisnata testa i peciva zbog sadržaja zasićenih masnoća. Dovoljan unos vode i biljnih čajeva je takođe važan za pravilnu ishranu.

Oni koji se ne pridržavaju ovih saveta stručnjaka imaju veću mogućnost da obole od bolesti koje izaziva loša i neredovna ishrana jer je nemoguće obezbediti sve potrebne hranljive i zaštitne materije za optimalan rad ćelija i tkiva ljudskog organizma.

Najnoviji izveštaj UNICEF-a pokazuje da je prošle godine oko 227 miliona dece u svetu bilo pothranjeno ili je imalo prekomernu telesnu težinu.

Stručnjaci otkrivaju gde roditelji najviše greše u ishrani njihove dece.

Na Svetski dan hrane u više od 150 zemalja širom sveta organizovan je veliki broj događaja – od maratona preko izložbi, predstava i takmičenja, a u cilju skretanja pažnje šire javnosti na značaj pravilne ishrane, smanjenje broja gladnih, ali i smanjenje bolesti koje su posledica nepravilne ishrane.


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar