12°C

Beograd

EKIPA TELEMASTERA ISTRAŽIVALA PROBLEM AMBROZIJE: Zašto je ima toliko ovoga leta i šta savetuju stručnjaci osobama koje su alergične? (VIDEO)

Vremenske prilike ovog leta u Srbiji pogodovale su cvetanju ambrozije, korovske biljke čije prisustvo u vazduhu izaziva alergije kod čak trećine stanovništva. Iako polena ambrozije ima najviše u septembru, u Beogradu je njena trenutna koncentracija u vazduhu iznad prosečnih vrednosti odnosno u takozvanoj ,,crvenoj zoni“, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Ekipa Telemastera istraživala je zašto ambrozije ovog leta ima više nego ikada pre, kao i šta osobama koje su alergične na ovu korovsku biljku savetuju stručnjaci.

Upravo tu, na krovu Agencije za zaštitu životne sredine izmerena je iznadprosečna koncentracija ambrozije u Beogradu.

A na teritoriji čitave Srbije, koncentracija polena ambrozije meri se na 25 lokacija, i to u periodu od februara do novembra. Stručnjaci otkrivaju zbog čega su merni uređaji ovog leta pokazali da u vazduhu ima previše polena ove biljke.

Crvene, suzne oči i respiratorni problemi kod većine alergičnih osoba, a kod pojedinih i promene na koži poput crvenila, perutanja i svraba, razlozi su zbog kojih ljudima smeta velika količina polena ambrozije.

Sa ciljem da se preduprede zdravstveni problemi koje izaziva polen ambrozije, alergičnim osobama se savetuje da napolju borave samo u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Ove korovske biljke nema ni u slučaju ekstremno visokih temperatura vazduha, jer po rečima stručnjaka, najviše joj prijaju temperature oko 30 stepeni.

Jedini način, kažu stručnjaci, da se smanji količina polena ambrozije u vazduhu je da se ovaj korov uništi pesticidima. Inače, ambroziju su u 17. veku na naše prostore donele semenke krompira.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar