11°C

Beograd

MARKO MIHAJLOVIĆ IZ OPŠTINE ŽUPSKI ALEKSANDROVAC: "Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje!"

Marko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku" gde je promovisao opštinu Župski Aleksandrovac.

On je u razgovoru sa našim voditeljem Urošem Davidovićem predstavio opštinu u Resavskom okrugu koja je idealna za vinogradarstvo i voćarstvo.

- Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje. U Župi se loza gaji, kako istorijski podaci tvrde, već više od dva milenijuma. U Srbiji je otkad je Srbioija postala država. Stefan Nemanja je pet župskih sela pridodao manastiru Studenici kako bi odatle mogao da se snabdeva vinom za manastirske potrebe. - rekao je predsednik opštine.

- Trudimo se da maksimalno ulažemo u infrastrukturne objekte u Župi. Trudimo se da sve osnovne civilizacijske norme ispunimo do kraja tako da do svake kuće dolazi asfaltni put, da svaka kuća ima kvalitetne vode za piće, da u svakom domu imamo kvalitetnu električnu energiju. Opštinska uprava se trudi da to ispuni do maksimuma.

Vratili smo se i na neke istorijski značajne podatker koji se tiču Aleksandrovca:

- Aleksadrovac se ranije zvao Kužetin, tek za vreme kralja Aleksandra Obrenovića 1882, mi smo ga zamolili, da po njemu dobije ime Aleksandrovac koje nosi do današnjeg dana.- rekao je gospodin Mihajlović koji je naglasio da je ovo ipak kraljevski grad.

- Župa ima mnogo karakteristika. Nekada je za Beograđane bila pojam župna klima, baš poznata po Aleksandrovačkoj Župi koja ima umorene zime, a blaga leta, ne tako vruća kao ranije. Međutim, sada globalne klimatske promene utiču i na promenu klime i u Župi.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar