18°C

Beograd

“NE PROPUSTITE PRELO U NAŠEM SOKAKU” (11H): Saznajte sve o opštini Despotovac i najlepšoj pećini u Srbiji - Resavska pećina!

Opština Despotovac se nalazi u Pomoravskom okrugu u Srbiji sa glavnim obeležjem - manastir Manasija.

Reka Resava protiče kroz ovaj kraj pa se i čitav ovaj kraj zove Resava. Gornji tok Resave je živopisan sa kanjonima i klisurama, a od sela Dvorište teče naredna 24 kilometra ka ušću u Veliku Moravu mirnijim tokom kroz plodnu ravnicu.

"Tursističko-sportska organizacija Despotovac" govoriće o selu Crkvenac, gde je manastir Zlatenac i Miljkov manastir, zadužbine Despota Stefana Lazarevića, koji se nalaze u selu Gložane. Selo Grabovac u blizini, poznato je po kući u kojoj je živeo Stevan Sinđelić. Grad Despotovac organizuje i grupne izlet u Milivskoj klisuri koja pruža rekreaciju i uživanje u prirodi.

Ko je bio u Despotovcu obišao je i naše prirodne lepote, koje se nalaze u podnožiju planine Beljanica. Obilaskom „Velikog Vrela“ i vodopada „Veliki Buk“ uživaćete u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi, gde možete u neposrednoj blizini žubora vode uživati u domaćoj kuhinji i tradicionalnim jelima. Nakon ovakve relaksacije i uživanja u prirodi put nastavljamo prema spomeniku prirode „Resavskoj pećini“, koja je jedna od najlepših i najbogatijih pećina u Sribiji.

„Despot“ vinarije Nikodijević u selu Stenjevcu, ono što je meštani Resavskog okruga mogu da se pohvale.

Centar za kulturu Sveti Stefan Despot Srpski osnovan je 1994. i uspešno posluje u sferama amaterskog pozorišta, scena dece i odraslih, likovne kolonije Resava, izložbe, pozorišne predstave, manifestacije, Dani srpskog dzhonog preobražaja.

Tradicionalne igre iz Resavskog okruga i Srbije izvešće - KUD Folklorni asambl „Sveti Stefan Despot Srpski - koreograf Petar Miladinov. KUD „ Javor“ Sladaja, Jasna Dimitrijević

Gosti emisije su: Nikola Nikolić (predsednik opštine Despotovac), Zlatko Marjanović ( predsednik skupštine opštine Despotovac), Ana Bogdanović ( Turističko-sportka organizacija Despotovac), Milostiva Kočić (Javno preduzeće „Resavska pećina“), Vlatka Milenković ( Centar za kulturu „Sveti Stefan Despot Srpski“), Sanela Simić (Narodna biblioteka „Resavska škola), Vladimir Blagojević (Manifestacija Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević), Zlatana Dimitrijević i Ivana Obradović (zlatne ruke Resave), Svetlana Rajić i Silvana Palivoć (pletenje i veženje), Dara Trajkovski (slikar), Dobrica Stojanović ( Tehnička škola Despotovac), Dejan Novaković (kuvar), Tomica Simić (Osnovna škola „Despot Stefan Visoki“ ).
Muzički gosti: Toni Risovski, Boban Sigal, Miljana Milanović, Ljubica Vranješ.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar