0°C

Beograd

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Zamenio grad za selo zbog uzgoja ARONIJE! (FOTO)

Aronija je bobičasto voće, slično borovnici i visokootporno na niske temperature, zbog čega se naziva i sibirska borovnica, poreklom vodi sa istoka Severne Amerike.

Gost emisije "Prelo u našem sokaku " Dragan Sretenović, jedan je od retkih koji je urbanu gradsku sredinu zamenio seoskom, zarad uzgajanje ovog sve više popularnog voća.

- Srbija je odlično tle za uzgajanje aronije, i sve više postaje popularna u našoj zemlji. Mnogi je smtraju nazdravijom biljkom. Počeo sam da uzgajam aroniju eksperimentalno, a sada ima 7,5 hektara zemlje. Mnogo ih je lakše uzgajati, a teže pasirati, to je ujedno i najbitnije - objašnjava Sretenović i objašnjava zbog čega bi svako domaćinstvo trebalo da ima bar jedno drvo:

- Prvo što je vizuelno lepog izgleda, a zatim je jako bogatog ploda. Najbolje se koristi u vidu soka i jedna je od najboljih izvora imuniteta - rekao je gost emisije televizije Hepi.

Uzgajanje aronije postao je porodični biznis, a Draganova žena, Ivana Sretenović, bavi se proizvodnjom zdravih kolača:

- Dragan i ja smo se tako i upoznali. Nakon fakulteta odlučila sam da počenem da se bavim proizvodnjom zdravih kolača, bez šećera i zaslađivača. Poslednjih godina primećujem da se svest o zdravoj hrani sve više budi kod našig ljudi. U pitanju su kolači od integralnog brašno sa stevijom - objašnjava Ivana.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar