11°C

Beograd

BISER SRBIJE U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Evo zašto je BBC snimao dokumentarac o gradu Kikindi! (FOTO)

Kikinda je administrativni centar Severobanatskog okruga, koja broji oko 40.000 stanovnika.

U emisiji "Prelo u našem sokaku" gostovala je predstavnica Kancelarije za turizam Grada Kikinde, Jasmina Milenković, koja je govorila o naširoko poznatim manifestacija, kojima se ovaj grad može pohvaliti:

- "Dani bundeve" jedna je od najzapaženijih manifestacija grada Kikinde. 2014. godine oboren je rekord najteže bundeve od 507 kilograma, a ove godine izmerena je najduža, kako je mi popularno u Kikindi zovemo, ludaja. Bundeve imaju posebn način navodnjavanja, čak 500 litra vode dnevno, a rastu 2 cm dnevno- objasnila je prestavnica turističke organizacije.

Poznato je da je Kikinda najveće zimovalište sova utina na svetu i one predstavljaju prepoznatljiv simbol grada, pa je iz tog razloga BBC snimao dokumentovani film iz dva dela:

- Kikinda je najveće zimovalište sova utina, kojih je u cetru grada preko 734 sova, preko 200 na jednom drvetu. BBC je pre nekoliko godina snimao prvi deo dokumentarca, a prošle godine je snimljen i drugi - rekla je Milenkovićeva.

Zato je novembar, mesec posvećen ovim simpatičnim pticama, dobio naziv Sovembar. Tim povodom lokalna Kancelarija za turizam već godinama organizuje bogat program.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar