16°C

Beograd

"UVEK NALAZIMO NAČINE DA SE DELIMO": Ujedinjenje jedino može biti izlaz! (FOTO)

U emisiji "Posle ručka", pored sjajnih gosta govorio je i Ilija Životić, savetnik za bezbednost.
On je napomenuo da je komplikovano na Kosovu sada, kada se približava vreme izbora.

- Nemiri na kim ne bi igrali nikakvu ulogu, pogoto na Albanskoj strani. Srbi su se podelili na dve liste kada su u pitanju izbori, ali se ja više zalažem za to da Srbi ostanu jedinstveni, da bi došli do cilja. U Albaniji postoji isto deljenja, ali oni imaju isti cilj i na kraju su svi složni. Svaka država se menja i ustavno i teritorijalno - istakao je Životić i dodao:


- Mi smo oduvek trpeli promene, valjda zato što smo u centru Balkanskog poluostrva. Erdogan je postao u poslednje dve godine „brat“ Putinu, ali to ne mora značiti da i mi moramo da razgraničimo da nam Turci nisu prijatelji u političkom smislu. Ne treba se zahvaljivatiza svaku fabriku koju otvore kod nas, jer smo mi njima obezbedili zemlju, prostor, struju...Onaj koji je dobar u trenucima izbora sa Amerikom, taj će imati najveći uspeh. Ovo je Američko maslo, ti ljudi iz te države su vlasnici najvećih firmi na Kosovu, te štite svoje interese preuzimajući ga - rekao je savetnik za bezbednost Ilija Životić.

Pored Ilije Životića, gost je bio i Darko Obradović, ispred instituta za međunarodnu bezbednost.

- Potrebna je nacionalna koordinacija kako u Srbiji tako i van njenih granica. Dok se mi svađamo i delimo, drugi se dobro slažu i grade nešto. Uvek nalazimo načine da se delimo, čist primer je i sport Crvena Zvezda i Partizan. na Kosovu je neuređeno društvo. Nikada nije podvučena linija koliko stanovnika je srpsko, koliko je otišlo, a koliko je ostalo - dodao je Obradović.

Takođe, napomenuo je da je neoprostivo to što se Srbima dešava na Kosovu.

- Oni koji su interno raseljeni sa Kosova izgubili su svoje dokumentacije. Ovo sve govori o nedemokratskom stanju koje vlada trenutno dole. Imamo ekstremiste koji artikulišu latentni sukob među srbima. Srbima se uskraćuje osnovno pravo – pravo glasa. Mi trebamo jačati naš odnos sa Amerikom, tj. da ostvarimo bliske odnose sa zapadom, da bismo odigrali mudru politiku. sa tih aspekata trebamo gledati kako će teći Rusko-turski brak. kada bismo ostvarili dobru vezu i odnos sa zapadom, onda bi naša pozicija na Balkanu bila na stepeniku iznad i mislim da bi se ovo pitanje oko Kosova rešilo - kazao je Darko Obradović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar