Izvor:
21.09.2016 u 22:59
0

BAŠ NEMAJU SRAMA: Amerikanka nije suspendovana, iako je koristila ISTU supstancu zbog koje je Šarapova surovo kažnjena!

Meldonijum, od januara ove godine zabranjena supstanca na listi Svetske antidoping agencije, bio je razlog što je ruska teniserka Marija Šarapova suspendovana iz belog sporta. Međutim, Amerikanka Varvara Lepčenko je, iako joj je ta supstanca pronađenena u četiri uzorka, upravo dobila dozvolu od Međunarodne teniske federacije da se nesmetano bavi tenisom.

Kako javlja agencija DPA, Lepčenko, inače 79. igračica sa svetske liste, je prošla bez kazne iako je na doping testu bila pozitivna upravo na meldonijum, istom onom zbog kog je petostruka grend slem šampionka Šarapova kažnjena.

Šarapova će tek u oktobru saznati koliko će još morati da bude van tenisa, a kazna joj je stupila na snagu kada je otkriveno da je u njenom januarskom uzorku sa Australijan opena bilo tragova ove sada zabranjene supstance.

Lepčenko, koja nastupa pod zastavom SAD a inače je rođena u Uzbekistanu, takođe je koristila meldonijum. I, to je pronađeno u njenim uzorcima od 7. januara, 1. februara, 1. marta i 7. aprila, javlja DPA. Ali, agencija dodaje da se ova teniserka pravdala rečima da je "pre Božića prestala da koristi meldonijum", te da su u telu ostali samo tragovi. Međunarodna teniska federacija je objavila da su u njena četiri nalaza zaista bile opadajuće vrednosti kako je vreme odmicalo. Lepčenkovoj je, tako, i definitivno ukinuta privremena suspenzija u toku trajanja istrage, jer je procenjeno "da nije prekršila pravila ni sa nekom namerom, ni svojom nepažnjom".

Meldonijum, podseća DPA, je lek koji se proizvodi u Letoniji i popularan je u zemljama Istočne Evrope jer pospešuje cirkulaciju krvi ka srcu.

Šarapova je tvrdila da ga je u vreme dok je bio legalan koristila iz medicinskih razloga, ali da nije primetila da je postao zabranjen, jer se, kako je rekla, "ta informacija nalazila duboko pohranjena u jednom ogromnom mejlu koje su teniseri dobili od antidoping službenika". To opravdanje nije prihvaćeno.

Blic
Foto: Twitter/svetrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter