BARTOMEU O "HAOSU" U KOŠARCI: FIBA i EVROLIGA će na sud!

 

Prvi čovek Evrolige Ðordi Bartomeu rekao je da će se konflikt na realaciji Evrolige i FIBA najverovatnije rešavati na sudu, i ponovio da bi odluka mogla da ima katastrofalne posledice na celokupni košarkaški sistem.

"Čitava stvar će se najverovatnije rešiti na sudu i to je posao Evropske komisije. Možemo da izgubimo ili pobedimo, ali biće katastrofa ako izgubimo, jer to znači da nećemo imati stabilan sistem takmičenja. FIBA se ne pita za sve sama kao što se FIFA pita u fudbalu. Situacija nije dobra jer FIBA želi da uradi ono što smo mi već uradili. Rekao sam im "uvukli ste nas u haos", rekao je Bartomeu, a prenosi košarkaški portal Eurohups.

On je podsetio na kontradiktornost koju je FIBA pokazala, time što je igranje u Evroligi prihvatljivo, a u Evrokupu koje organizuje isto telo, nije.

"Ponudli su mnogo novca velikim klubovima i oni su ih odbili, a onda je FIBA odlučila da promeni svoje pristup u sportskim kriterijumima. I ponovo su ih klubovi odbili, a potom su počeli sa pretnjama i upozorenjima. Situacija nije jednostavna. FIBA je imala spor između nacionalnih saveza i timova, a sada imaju sa Evroligom. Ukoliko Real Madrid igra Evroligu sve je u redu, ali ako Valensija igra Evrokup, oni će kazniti Španiju. Pa da li je onda Evroliga prihivatljiva, a Evrokup koji organizuje isto telo nije?".

Bartomeu je bio veoma kritičan na reakcije koje su pokazali nacionalni savezi nakon pretnji sankcijama.

"Bio sam veoma iznenađen njihovim reakcijama. Savezi preferiraju da gledaju na drugu stranu i da svaljuju pritisak na klubove. Nisu otišli na sudove da se žale, niti su uložili žalbu FIBA. Ako oni to ne urade, mi ćemo sami", zaključio je Bartomeu.

FIBA Evropa juče je odbila sve predloge Evrolige za prevazilaženje problema u evropskoj košarci, pa i dalje ostaju na snazi sankcije klubovima i Savezima koji budu želeli da podrže Evrokup.

Na sastanku u Minhenu FIBA nije prihvatila definisanje dogovora o saradnji, u kojem obostrano poverenje ima centralnu ulogu u njegovom sprovođenju.

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/RTS_Sport

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro