10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: happyBSC

TRIKOVI ZA KUĆNE BILJKE Stručnjaci otkrivaju koliko vode morate da koristite za zallivanje

Želite da imate lepe kućne biljke? Onda, poslušajte par saveta stručnjaka za negu.

MindBodyGreen piše da za svaku biljku treba odvojiti posebnu količinu vode. Takođe, stručnjaci tvrde da nije svejedno u koja doba dana ih zalivate. Složili su se da je to najbolje raditi ujutro posebno tokom letnih meseci zbog visokih temperatura. Kako su naveli, to će omogućiti biljci da upije vodu pre nego što postane prevruća (što može prouzrokovati prebrzo isparavanje vode) i potamni.

Biljka koja je još mokra, kada padne noć, onda će ostati vlažna dok se sunce opet ne pojavi, a to bi moglo biti plodno tlo za naseljavanje štetočina. Obratite posebnu pažnju na zalivanje biljaka na prozorima okrenutima prema jugu, koji obično imaju puno direktnog sunca. Kada je sunčeva svetlost nešto slabija, zalivanje postaje nešto manje važno, odnosno trebate da se prilagoditi sezoni, jer se tako menja i potreba biljaka za vodom.

- Kako sunčeva svetlost u jesen i tokom zime postane manje dostupna i temperature padaju, biljke prilagođavaju i svoj rast tome - kazala je Maria Faila, voditeljka radijske emisije "Bloom and Grow".

Dodala je da je zbog toga dobro znati prepoznati znakove da previše ili premalo zalivate biljku. Međutim, bez obzira na to kada zalivate biljku, to treba biti dosledna praksa.

- Svako jutro pre nego što sednete za računar i uhvatite se posla, pogledajte svoje biljke, proverite kako rastu i da li je potrebno da se dolije voda. Proverite da na lišću nema štetočina ili mrlja, jer što pre primetite problem i rešite ga, biljke će biti zdravije - dodala je.

 Na kraju su naveli i to da će vam njega biljaka svaki dan u isto vreme pomoći da steknete naviku zbog koje se neće desiti da zaboravite da ga zalijete.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti