12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Stil.rs

ČUDO OD BILJKE: Evo zašto je dobro da uzgajate čuvarkuću!

Ova izuzetna biljka je višestruko korisna

Čuvarkuća spada u višegodišnje biljke i vrlo je adaptabilna i lagana za održavanja.

OBAVEZNO PROČITAJTE

VUČIĆ SAOPŠTIO: Moj Danilo ima korona virus

DVA PUTA VODILA BORBU PROTIV VARIOLE VERE U SFRJ! Virusolog Ana Gligić: Nije dobro ako je ovako nastao Covid-19!

ODLUČENO! Ove mere će važiti za oba Uskrsa!

VELIKA DONACIJA NARODNE REPUBLIKE KINE! Poslali nam najvredniju stvar u borbi protiv Covid-19!

STIGLI KUĆI! Sleteo avion sa srpskim studentima i srednjoškolcima!

Obično poraste do maksimum 25 centimetara. Postoji u više varijacija, ali uglavnom je odlikuju debeli listovi koji su puni vode i cvet koji je zvezdastog oblika.

Dobro podnosi i unutrašnje i jako niske spoljne temperature što je čini veoma otpornom i dugovečnom, čemu svedoči i njen latinski naziv Semprevivum tectorum (uvek živa).

Ova biljka, koja ima najmanje 30 varijacija, pored toga što je dekorativna i lepo će se uklopiti u ambijent vašeg doma, poznata je i kao stari narodni lek, pre svega zbog svojih blagotvornih svojstava koja pomažu kod infekcija, smanjenja bola, upala, a veoma je dobra i kao dijuretik.

Naše bake su od ove lekovite biljke pravile čajeve, tinkture, obloge, masti i sirupe. Upravo zbog njenih lekovitih svojstava, kojih je mnogo. Pored upotrebe u tradicionalnoj medicini, i moderna medicina bavi se proučavanjem lekovitih svojstava ove biljke, jer su istraživanja pokazala da veoma jak uticaj ima na odbranu organizma od kancerogenih ćelija, kao i kod popravljanja narušenog imunološkog stanja.

Ova biljka veoma je laka za uzgajanje i održavanje i ne zahteva posebnu negu. Možete je zasaditi u malim saksijama ili čak u tegli. Možete je brati tokom cele godine.

Dakle, ukoliko se odlučite da zasadite čuvarkuću – imaćete u isto vreme lepu i zahvalnu dekorativnu biljku, a ukoliko zatreba – i lek za prvu pomoć!

Ostanite uz Happy BSC portal.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar