12°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: HappyBSC

OD SIROČETA DO INFORMATIČKOG GURUA: Na današnji dan je rođen osnivač Epla Stiv Džobs (FOTO+VIDEO)

Dana 24. februara 1955. od oca Sirijca i majke Amerikanke rođen je jedan od najvećih kompjuterskih genija XX i XXI stoleća Stiv Džobs. 

Početak njegovog života mu nije obećavao ništa dobro. Roditelji su mu bili siromašni studenti i nakon nedelju dana su ga dali u sirotište. 

Tu mu se sreća osmehnula po prvi put i već nakon nedelju dana ga je usvojio bračni par Džobs zbog kojih je i dobio ime Stiven Paul Džobs. 

Kasnije su mu se roditelji su mu se razveli (uvek je odbijao da ih naziva usvojiteljima i do smrti ih smatrao jedinim roditeljima koje ima), a Džobs je prekinuo školovanje na koledžu 1972. a 1974 otišao na duhovno putovanje u Indiju. 

Jedna od interesantnih činjenica, vezanih za to vreme, je i to da je u njegovom deklasifikovanom dosijeu u FBI stajao podatak da je na koledžu koristio LSD, na šta je Džobs dao izjavu da je jednom uzeo LSD i kako je to jedan od dva ili tri najvažnija trenutka u njegovom životu i da bi bez tog iskustva njegov život krenuo u sasvim drugačijem smeru. 

SVI SE KAO PRAVE: 10 knjiga za koje ljudi najčešće lažu da su ih pročitali!

Nakon toga su on i njegov prijatelj Stiv Voznijak napravili jedan od prvih personalnih računara Epl I i za samo par meseci uspeli da prodaju skoro 500 primeraka što im je donelo prvi veći kapital. 

Godinu dana nakon toga su napravili Epl II koji je postao jedan od prvih masovno proizvedenih i prodavanih personalnih kompjutera, a njih upisao među pionir revolucije personalnih računara, jer su do tada kompjuteri mahom bili glomazne mašine namenjene kompanijama, a ne običnim korisnicima.

Uskoro je Džobs shvatio prednost grafičkog korisničkog interfejsa (danas popularne i svuda prisutne ikonice), koji je omogućavao korisnicima da direktno pristupe nekoj funkciji ili radnji umesto da kucaju nepregledne kolone kodova, kao do tada. 

Ubrzo su, jedan za drugim usledili Epl Liza (prvi računar koji je imao čuvenu opciju copy/cut, paste) i Mekintoš, koji je postao prvi kompjuter koji je imao ikonice, a da je masovno proizvođen i prodavan. 

Nakon žestoke borbe za prevlast u kompaniji, Džobs je bio prinuđen da napusti Epl 1985. nakon čega je osnovao kompaniju NeXT. 

Tokom godina radio je na raznim projektima, ali svakako najrevolucionarniji je bio kada je sa Lukasfilm osnovao kompaniju Piksar koja je napravila prvi, u potpunosti kompjuterski napravljeni animirani 3D film Toy Story 1995. 

Godine 1996. Epl je kupio NeXT i time ga vratila u firmu, ubrzo je postao generalni direktor kompanije, a 1997. je pokrenuo kampanju "Misli drugačije", koja je dovela do pojave iPad, iPhone, iMac, iPoda. 

U međuvremenu je Dizni otkupio kompaniju Piksar i Džobs je dobio 7 procenata deonica kompanije Dizni čime je postao najveći pojedinačni deoničar te kompanije i dobio mesto u bordu direktora. 

Džobsu je 2003. dijagnostifikovan tumor pankreasa,  a preminuo je 5. oktobra 2011. usled komplikacija izazvanih bolešću. 

Prvi put u istoriji, 6. oktobra 2011. na svim Diznilendima širom sveta Diznijeve zastave su bile na pola koplja u znak žalosti zbog odlaska velikana. 

Iza njega je ostalo 346 patenata, u tom trenutku najuspešnija kompanija na svetu i totalno promenjena i bolje povezana planeta zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama. 

Njegov životni put, postignuća, kao i poslovnu filozofiju bi najbolje opisale reči koje je jednom izrekao: 

- Postoji jedan stari citat Vejna Greckog (čuveni hokejaš - op. a.) koji volim: "Ja klizam tamo gde će pak biti, a ne tamo gde je bio." To je ono što se u Eplu trudimo da radimo od samih početaka. To je ono što ćemo uvek i raditi. 

Njegov vizionarski duh je upravo to i uradio, video dalje u budućnost i povezao kako njegove ideje i dostignuća, tako i ideje mnogih drugih, u jednu veliku mašinu koja je čovečanstvo odvela u budućnost, a svet pretvorila u globalno selo.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti