5°C

Beograd

VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Drevna džamija iz 7. ili 8. veka

Arheolozi su danas saopštili da su u Izraelu otkrili ostatke jedne od najstarijih ruralnih džamija na svetu, izgrađene u vreme kada je islam stigao u svetu zemlju.

Izraelska agencija za antikvitete procenjuje da je džamija, otkrivena uoči nove izgradnje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev, izgrađena u 7. ili 8. veku.

Postoje velike džamije za koje se zna da su iz tog perioda u Jerusalimu i Meki, ali retko je pronaći tako drevnu islamsku bogomolju koja je verovatno pripadala zajednici lokalnih poljoprivrednika, rekao je Gideon Avni, autoritet za antikvitete.

Na lokalitetu su iskopani ostaci džamije na otvorenom - pravougaona zgrada, otprilike veličine garaže za jedan automobil, sa molitvenom nišom okrenutom prema jugu, odnosno ka Meki.

- Ovo je jedna od najstarijih džamija poznatih sa početka dolaska islama u Izrael, nakon arapskog osvajanje 636. godine- rekao je Avni.

Otkriće sela i džamije u njegovoj blizini su značajan doprinos proučavanju istorije tokom ovog turbulentnog perioda, dodao je on.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar