6°C

Beograd

Photo: nasa

Izvor: happyBSC

ALARMANTNI PODACI SA MESECA Nivo radijacije 200 puta veći nego na Zemlji

Naučnici su izmerili nivo radijacije na Mesecu i ustanovili su da je iznenađujuće i alarmantno visok!

Novo istraživanje govori da će astronauti, koji će putovati na Mesec u sklopu misije "Artemis", a koju planira američka svemirska agencija NASA 2024. godinu, biti izloženi radijaciji 200 puta veću od one na Zamlji.

Merenja su napravljena u januaru 2019. godine u sklopu kineske "Chang'e 4" misije, a objavljena su u magazinu "Science Advances". Astronauti će biti izloženi prosečnoj dnevnoj dozi radijacije od 1.369 mikrosiverta. To je za 2,6 puta više u odnosu na dnevnu izloženost na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali bi se još uvek mogla smatrati sigurnom dozom u kraćim intervalima.

- Radijacija koju smo izmerili na Mesecu 200 puta je veća od radijacije na površini Zemlje, odnosno pet do deset puta više u odnosu na let između Njujorka i Frankfurta. Astronauti bi bili izloženi ovoj radijaciji duže nego putnici i piloti na transatlanskim letovima, što je značajna izloženost - izjavio je fizičar Robert Vimer-Šveingruber sa Univerziteta u Kilu.

U istraživanju je navedeno da bi izloženost radijaciji mogla imati dugoročne efekte na zdravlje kao što su katarakta, rak, degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema ili drugih organa. Naučnici su upozorili i da izloženost velikim solarnim česticama bez adekvatne zaštite može imati negativne efekte.

U sklopu misije "Artemis" astronauti će ostati na Mesecu dve nedelje i obaviti dve svemirske šetnje. Da li će ovi podaci uticati na planove, zasad nije poznato. Astronauti, ipak, naporno treniraju i pripremaju se za istorijsku misiju.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar