26°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: mediji

TEORIJE ZAVERE O 5G MREŽI PODGREVA KORONA VIRUS Kina na udaru, a evo gde je Srbija

Epidemija koronavirusa odložila je uvođenje 5G tehnologije u Srbiji. Tačnije, prethodne nedelje rečeno je da je aukcija za spektar 5G u našoj zemlji odložena za prvi kvartal 2021. godine. To znači da će 5G mreže u Srbiji biti tek tokom ili posle 2021. godine.

Ipak, to ne znači da su nedoumice oko 5G mreže odložene. Zašto sve što je novo nailazi na protivljenje? Koliko je ovaj trenutak povoljan za sve koji su zagovornici teorije zavere? Slobodan Bubnjević, novinar, urednik portala Nauka kroz priče istakao je da su telekomnikacione kompanije koje investiraju u opremu koja se širi celim svetom, procenile su da je opasnost po njihovu opremu takva, da je potrebno sačekati sa 5G mrežom dok ne prođe euforija koja traje.

Vreme je takvo da pogoduje širenju teorija zavere. Jedna od takvih je i da su 5G mreže krive za nastanak koronavirusa. Zašto je ovakvo vreme pogodno za priče koje lako prihvata mnogo ljudi? Mnogo lakše nego što se prihvataju naučne činjenice. Šta kažu naučna istraživanja o značaju i uticaju 5G mreže?

- Mi smo dosta dugo u vanrednom stanju u odnosu na život, na zdrava dobra vremena i očekivano je da pseudonauka i različite teorije zavere dobiju mnogo veći zamajac u ovom periodu. Tinja jedan ekonomsko tehnološki rat imeđu Amerike i Kine koji se prelama kroz 5G mrežu, jer je Kina dostigla visok nivo u ovoj tehnologiji. Taj rat između ovih zemanja pao je na pogodno tlo kada je prisutna pandeija koronavirusa. Zabluda se proširila celim svetom brzo, kao i neke druge zablude - istakao je Slobodan Bubnjević.

Koje su blagodeti 5G mreže, da ne bude zabluda o toj temi?

- Mreža 5G je nova paradigma u komunikaciji gde je došlo do mogućnosti povećanja frekventnog opsega i imate mogućnost da povećate kanal kroz koji može da prođe mnogo više informacija. Sa aspekta fizike to je značajno unapređenje već postojeće tehnologije. Ljudi su se vezali za objašnjenje koje ne stoji i objasniti da je to potpuno bezopasno, isto je kao objasniti da duhovi ne postoje. Ne postoji nikakva opasnost od 5G mreže - istakao je Slobodan Bubnjević.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar