23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Index.hr

KAKO DA VAM BATERIJA NA TELEFONU TRAJE DUŽE: Mali trik, probajte!

Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Gugl je ukazao na to da rad na mobilnom telefonu u "tamnijem" načinu produžava vek trajanja baterije. Izlaskom Androida 10 u 2019., Gugl je dodao "tamnu temu" (dark mode) i omogućio programerima da integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav beo, prazan prostor na ekranu vašeg mobilnog zahteva više energije i dodatno troši bateriju. Ako uključite crnu pozadinu, time ćete uštedeti energiju baterije.

Takođe, korišćenje crne pozadine ima i potencijalne zdravstvene koristi, jer neka istraživanja pokazuju da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvetljenje, navodi Cnet. Probajte, ako već niste!

Kako aktivirati crnu pozadinu ekrana?

Postupak opisan dalje u tekstu može se razlikovati zavisno od uređaja koji koristite. Ipak, reč je o osnovnim koracima koje trebate učiniti, te ne bi trebalo biti teško.

Otvorite opciju Podešavanja (Settings) i izaberite Ekran (Display). Ovde pronađite opciju "dark theme" i pomaknite prekidač na poziciju Uključeno (On).

Ako imate problem da pronađete ovu opciju, koristite pretragu na svom mobilnom tako što ćete ukucati neki od ovih pojmova: "dark theme", "dark  mode" ili "night theme".

Nakon što ste ovu opciju aktivirali, pozadina će se promeniti iz bele u crnu boju.

U ovom načinu, sistemske i neke druge aplikacije, kao što su Gmail ili Messages, koje su ažurirane da podržavaju "dark mode", automatski će promeniti svoj izgled na osnovi novih podešavanja sistema. Neke aplikacije to neće učiniti automatski, već će vas pitati želite li ovu promenu ili ne.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti