3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

SVET U ŠOKU: Napustio nas je veliki kompjuterski genije (VIDEO)

Milijarde ljudi širom sveta bi danas trebalo da zastanu na trenutak i odaju počast čoveku koji im je život učinio mnogo lakšim. 

U 74. godini u večnost se preselio Hari Tesler, čovek koji je došao na ideju, a zatim i razvio funkcije koje danas koriste svi koji se služe bilo kojim kompjuterom, tabletom ili mobilnim telefonom. 

Genije iz Bronksa, kako su ga zvali, je izumeo opcije cut, copy, paste, find and replace. 

PEŠKE DO PUTINA: "Užički Supermen" krenuo iz studija Happy TV na put dug 2.640 km (VIDEO)

Tesler je rođen u Bronksu 1945. a nakon završenog Fakulteta kompjuterskih nauka, kako se tada zvalo, na Stanfordu posvetio se razvoju interakcije između kompjutera i korisnika. 

Radio je za najveće svetske gigante na tom polju, kao što su Apple, Amazon, Yahoo i Xerox Palo Alto Research Center. 

NENAD BOROVČANIN OTKRIVA ZA HAPPY TV Ko će biti u Beogradu - Stalone, Holifild ili Roj Junior (VIDEO)

Od mnogobrojnih doprinosa koje je dao na tom polju svakako se najviše izdvajaju oni gore pomenuti ili kako su to napisali iz Xerox u opraštajućem tvitu: 

"Pronalazač copy/cut i paste, find i replace, ali i mnogih drugih stvari, bio je bivši istraživač Xeroxa Lari Tesler. Vaš radni dan je mnogo jednostavniji zahvaljujući njegovim izumima. Lari je preminuo u ponedeljak, ali vas pozivamo da nam se pridružite u slavljenju toga kako je živeo".

SKANDAL! Crnogorci prekinuli uživo program pred gostovanje oca Gojka!

Njegove ideje su prvi put implementirane u Apple kompjuter Liza 1983. i od tog trenutka su postale neizostavni deo svih kompjutera i operativnih sistema nakon toga. 

Muzej istorije kompjutera u Silikonskoj dolini je u oproštajnoj poruci napomenuo i da je Lari bio jedan od pionira po pitanju ideje personalnih kompjutera, jer dok su mnogi sumnjali u to, on je bezrezervno verovao da je budućnost kompjutera u tome da postanu dostupni za sve. 

Za trenutak zastanite i zamislite kako bi izgledao vaš dan bez tih funkcija, a zatim kao omaž geniju možete da uradite neku sitnicu kojom slavite njegovo delo. 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar