16°C

Beograd

KRAGUJEVAC DOBIO NOVI CENTAR: Oprema vredna dva miliona dolara!

Kragujevac - "Huavejeva" oprema vredna dva miliona dolara, koju je Kina donirala za potrebe Gradskog data centra, stigla je u Kragujevac.

Centar bi trebalo da počne sa radom polovinom novembra.

Kako je za lokalni portal najavio Danilo Savić, član Gradskog veća za elektronsku upravu i "Pametan grad", građani Kragujevca će ubuduće lakše i brže dolaziti do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća ili uprava, zahvaljujući primarnom Data centru u kome će se čuvati podaci grada, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada.

Inače, u Kragujevcu je u toku izgradnja i Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine 11.000 kvadratnih metara, u koji će Vlada Srbije uložiti više od 30 miliona evra.

Očekuje se da će ovaj centar, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biti završen do jula sledeće godine, a za korišćenje njegovih kapaciteta zasad su zainteresovani "Majkrosoft", IBM, "Orakl" i Banka Poštanska štedionica.

Kragujevac je interesantan kineskoj kompaniji "Huavej" i u smislu da ovaj tehnološki gigant planira da otvori regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, a koji će se nalaziti upravo u zgradi Državnog data centra.

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar