14°C

Beograd

CLW: Epl negira da je prekršio kineski zakon o radu!

Kompanija Epl negirala je danas najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW).

Optužbe su u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu. Naime, ta organizacija za zaštitu prava radnika, sa sedištem u Njujorku, u izveštaju tvrdi da je više od polovine angažovanih radnika tokom avgusta u najvećoj fabrici za proizvodnju "ajfona" u kineskom gradu Džengdžou, bilo zaposleno po osnovu ugovora o privremenim poslovima ili preko agencija za zapošljavanje, čime su bili obuhvaćeni i studenti stažisti.

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage.

- U septembru su se mnogi od tih učenika vratili u školu, što je dovelo do smanjenja broja privremenih radnika, ali je njihov broj i dalje veći od onoga što propisuje kineski zakon - saopštila je ta organizacija.

Iz Epla, međutim, poručuju da su razmotrili navode CLW-a i da je većina tvrdnji netačna, ali su, ipak, potvrdili da procenat privremeno zaposlenih prevazilazi standarde kompanije.

- Radimo sa Fokskonom na rešavanju tog pitanja. Potvrdili smo da su svim radnicima isplaćene odgovarajuće kompenzacije, uključujući nadoknade za prekovremeni rad i bonusi. Celokupan prekovremeni rad je dobrovoljan i nema dokaza o prisilnom radu - navodi se u saopštenju Epla.

U izveštaju CLW-a je, takođe, objavljeno da Eplovi radnici zaradjuju osnovnu platu od 2.100 juana (295 dolara), što je "nedovoljno za život porodice koja živi u gradu Džengdžou”.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar