4°C

Beograd

POKAZALO SE DA SU GLASINE TAČNE: Kineski tehnološki gigant predstavio svoj novi operativni sistem - HarmonyOS! (VIDEO)

Od trenutka kada su američke kompanije, po odluci Bele kuće, u maju prestale da sarađuju sa Huaweijem, počele su da kruže priče o operativnom sistemu koji ta kompanija već duže vreme razvija.

Pokazalo se da je većina tih glasina bila tačna. Kineski tehnološki gigant je na svojoj Huawei Developer konferenciji (HDC 2019) zvanično predstavio svoj novi operativni sistem - HarmonyOS.

Prema rečima Ričarda Jua, izvršnog direktora Huawei Consumer Business Group-e, HarmonyOS je spreman za pametne telefone, pametne satove, tablete i računare, ali još neko vreme na njima neće biti implementiran. U trenutku kada ta kompanija ne bude više u mogućnosti da koristi Googleov Android, HarmonyOS će biti instaliran na telefone.

U prethodno izdatom saopštenju, Ju je istakao da je HarmonyOS "potpuno drugačiji od Androida i iOS-a", zbog mogućnosti korišćenja na više različitih uređaja.

- Možete da razvijete neku aplikaciju i da je onda koristite na većem broju potpuno različitih uređaja - naveo je on.

Ju je naglasio da će novi operativni sistem "doneti svetu više harmonije", da je "okrenut budućnosti", kao i da će biti mnogo bezbedniji.

Prema njegovim rečima, za prelazak na HarmonyOS biće potrebno samo nekoliko dana.

Operativni sistem će podržavati aplikacije pisane za Android, Linux i u HTML5. HarmonyOS će, po ugledu na Google, biti open source. To znači da će developeri moću da preuzmu HarmonyOS i da ga modifikuju prema svom hardveru, što je recept koji je doveo do uspeha Androida.

Prvi uređaji kod kojih će, krajem ove godine, biti primenjen HarmonyOS biće pametni televizori marke Honor. U naredne tri godine planirano je širenje njegove upotrebe na uređaje u kolima, prenosive pametne uređaje i ostalu potrošačku elektroniku.

Softver će u Kini nositi ime Hongmeng.

Izvor: B92
Foto: huaweicentral.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar