3°C

Beograd

KOMPIJUTERSKE IGRE GLAVNI IZVOR OPASNOSTI: Štraus odgovorio Trampu!

Izvršni direktor kompanije Take-Two Interactive, vlasnika poznatih izdavača kompjuterskih igara Rockstar Games i 2K, Štraus Zelnik reagovao je na nedavnu tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da kompjuterske igre predstavljaju jedna od glavnih uzroka nasilja u američkom društvu.

Tramp je to izjavio posle tri pucnjave koje su se u Sjedinjenim Državama dogodile 3. i 4. augusta, u kojima je ubijena najmanje 31 osoba.

Zelnik, iz čije kompanije su izašle najpopularnije igre dnašnjice Grand Theft Auto i Red Dead Redemption, je šefu Bele kuće poručio:

- Svi smo zgađeni i tužni ovim besmislenim tragedijama, ali kriviti zabavu za to je krajnje neodgovorno. Šta više, takva izjava je izraz nepoštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama. Činjenica je da su video igre vrsta zabave koja se praktikuje u celom svetu. Ali, nasilje izazvano vatrenim oružjem nešto što je jedinstveno američko. Zbog toga je neophodno rešavati prave probleme- istakao je Zelnik.

Svojom tvrdnjom, šef Take-Two Interactivea je izgleda pogodio samu suštinu problema, a to je: u mnogim zemljama sveta ljudi imaju pristup nasilnim kompjuterskim igarama, ali je Amerika prva po broju masovnih pucnjava i broju žrtava koje one izazivaju.

Studija koju su sproveli stručnjaci Oksfordskog instituta za internet, čiji su rezultati objavljeni u februaru, pokazala je da ne postoji dokaz povezanosti igranja nasilnih video igara i porasta agresivnosti kod tinejdžera koji su ih igrali. Jedan od autora istraživanja, profestor Endrju Przibilski je za Sky News tim povodom izjavio:

- Naš zaključak je da postoji mnogo stvari koje podstiču agresivnost. Na to delimično utiču pol i različito životno okruženje nekih ljudi, ali igranje video igara tu nije imalo velikog značaja.

- Nasilne kompjuterske igre ne podstiču agresivno ponašanje kod mladih ljudi. Stvarne uzroke toga trebalo bi da tražimo na drugom mestu. Pre svega u životnim okolnostima i frustracijama, kojima bi trebalo da posvetimo više vremena- istakao je on.

Studija je sprovedena na uzorku od 1.000 tinejdžera, starosti 14 i 15 godina, koji su najčešće igrali Grand Theft Auto i Call of Duty.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ The Business of Fashion/ Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar