27°C

Beograd

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Asteroid će sigurno udariti u Zemlju, pitanje je kada i koliko će biti mrtvih!

Pre dva meseca je internetom kružila priča da će navodno veliki asteroid udariće Zemlju 23. juna. Meta je trebalo da bude Portoriko, a autor je tvrdio da za sve znaju i vlasti koje namerno ćute o tome i da će svetom harati haos uz milione mrtvih. Najavljeni termin ovog udara asteroida je prošao i svi smo živi i zdravi, no to ne znači da nemamo zbog čega strahovati u budućnosti.

Kako vreme prolazi, sve je veća verovatnoća da će asteroid udariti u Zemlju, tvrde stručnjaci.

Poslednji veliki udar meteora u Zemlju bio je pre četiri godine, kad je mali asteroid uleteo u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 18 km/s (64.800 km/h). Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a povredio je oko 1.200 ljudi.

Profesor Alan Fitzsimons sa Univerziteta u Belfastu kaže da znamo za otprilike 90 odsto asteroida koji bi mogli da pogode Zemlju, ali da bi ih moglo biti na milione koji bi se mogli provući i prouzrokovati prave katastrofe udarom u Zemlju.

Svoja upozorenja je izneo uoči Dana asteroida koji se obeležava 30. juna, prenosi foxnews.com.

Asteroidi u blizini naše planete otkrivaju se svakodnevno i uglavnom su bezopasni. Iako smo dobri u pronalasku asteroida, to nam neće pomoći ako ne budemo spremni da delujemo – rekao je Fitzsimons misleći na udare poput Čeljabinska ili Tunguske koji bi nas uhvatili iznenada.

Naravno, sve pod budnim okom prati NASA, a dr. Džozef Nat iz centra Godard Spejs istaknuo je kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida. Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

Istorija bi mogla da se ponovi, moramo biti oprezni. Ipak, mislim da je vreme na našoj strani, učinili smo ogroman napredak u našem naučnom istraživanju i imamo čudesnu tehnologiju na raspolaganju. Ovo bi mogla biti slučajna igra, moglo bi se dogoditi da nešto padne sutra ili preksutra – zaključio je Fitzsimons.

Praćenje i otkrivanje asteroida je posebno zahtevan posao jer oni reflektiraju samo 10 do 15 odsto sunčeve svetlosti i teleskopi sa Zemlje imaju težak zadatak pronaći sve potencijalno opasne asteroide u prostranstvima svemira.

Kako bi uočili potencijalni objekat, snimaju niz fotografija istog područja u razmacima od nekoliko minuta i traže pomake koji bi ukazali da se radi o asterodima, prenosi 24sata.hr.

Tako NASA zna za više od 730.000 asteroida u svemiru, a njih samo 16.000 su u blizini Zemlje i od toga ih je 1.784 potencijalno opasnih. Na stranicama NASA-e tako svi mogu pratiti i koji će nam se asteroidi i koliko približiti u bliskoj budućnosti.

Izvor: Telegraf
Foto: Jutarnji.hr

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar