1°C

Beograd

NAJSTARIJA PUBLIKACIJA IZ 1931: Izložba knjiga o EU od danas u Beogradu

Izložba knjiga o Evropskoj uniji otvorena je danas u Beogradu u Institutu za medjunarodnu politiku i ekonomiju, koji raspolaže velikim fondom publikacija kao depozitarna biblioteka o EU od 1968. godine.

Izložba koja je otvorena u saradnji sa EU Info centrom trajaće do kraja maja, rekla je čelnica biblioteke Instituta Gordana Terzić, koja je istakla da institut ima ukupno 150.000 publikacija, što uključuje opšti fond i tri depozitne biblioteke, koje su dostupne javnosti na uvid.

Istakla je da je nastarija knjiga o evropskim integracijama u biblioteci iz 1931. godine i govori o ideji evropske federacije. Reč je o knjizi Medjunarodna organizacija: presedani Društva naroda i Federalne evropske unije: razni radovi od 1915. do 1924. i izveštaji predstavljeni Medjunarodnoj pravosudnoj uniji od 1926. do 1930. godine autora Alehandra Alvaresa.

Kolekcija instituta obuhvata publikacije iz EU i Evroatoma, i prethodnica EU Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za ugalj i čelik, publikacije o EU izdavane u bivšoj Jugoslaviji i u Srbiji, kao i izdanja samog instituta, a za izložbu je napravljen izbor različitih tipova publikacija, uz deo koji je obezbedio EU info centar.

Izdvojene su i publikacije o mladima, pošto je izložba otvorena u sklopu jednodnevne naučne konferencije Perspektive mladih u ujedinjenoj Evropi, na kojoj mladi istraživači predstavljaju vidjenja na okviru panela Mladi i zaštita ljudskih prava u evropskom sistemu, Mladi i evropski identitet i Socijalni i ekonomski izazovi za mlade u ujedinjenoj Evropi.

Skup su otvorili direktor Instituta za medjunarodnu politiku i ekonomiju Branislav Djordjević, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, pomoćnik ministra nauke Nikola Tanić i čelnik Fondacije "Hans Zajdel" za Srbiju i Crnu Goru Luc Kober.

Oni su na otvaranju ukazali na probleme sa kojima se suočavaju mladi u EU, medju kojima je visoka nezaposlenost jedan od ključnih, i ukazali da je potrebno da se pronadju efikasna rešenja da im se da perspektiva.

Beta
Foto: Twitter/Al Jazeera Balkans

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar