2°C

Beograd

KNJIGA KOJA OTKRIVA ISTINU: Kako su Srbi nepravedno okrivljeni za sve i zašto nismo mogli izbeći zlu sudbinu

Knjiga "Kako su Srbi izgubili vek" predstavlja početak obelodanjivanja istine o raspadu Jugoslavije i skidanje ljage sa srpskog naroda, rekao je autor Borislav Jović na današnjoj promociji u galeriji "Glasnik" u Beogradu.

- Srbi jesu pravili greške na štetu svog naroda, što su gledali kroz prste onima koji su rasturali Jugoslaviju - istakao je Jović.

On smatra da je svetska propaganda bila jača od argumenata, te da je srpski narod proglašen krivim, drakonski kažanjen, a da je s druge strane doživeo velike gubitke tokom raspada Jugoslavije, građanskog rata i NATO bombardovanja.

Jović naglašava da sa srpske strane postoji neobjašnjivo ćutanje, te da se ne čine napori da se obleodani istina i skine ljaga koja je neopravdano nametnuta.

- Srpski narod je proglašen krivim za sve što se dogodilo, doživeo je razne sankcije, presude u Haškom tribunalu... u svetskom javnom mnjenju već 25 godina stoji ubeđenje da su Srbija i srpski narod krivi, a narod je duboko u sebi osećao da to nije tačno - rekao je Jović.

Objasnio je da su u knjizi "Kako su Srbi izgubili vek" razjašnjeni dublji istorijski uzroci i događaji koji bacaju potpuno novo svetlo na sve što je srpski narod preživeo.

Jović je govoreći o raspadu Jugoslavije rekao da su interesi i ciljevi Hrvata i Slovenaca bili usklađeni sa stavovima Komunističke partije Jugoslavije i u tom smislu je podsetio na kongres partije u Drezdenu 1928.

Kako je rekao, Drezdenske odluke je sprovodio Josip Broz Tito, kao i da se pokazalo da je njegov dolazak u Srbiju bio presudan za sve što se kasnije dogodilo sa Jugoslavijom i srpskim narodom.

Za razliku od Hrvata i Slovenaca, Srbija je želela da Jugoslavija opstane, izneo je jednu od tvrdnji Jović ukazujući da je Ustavom SFRJ iz 1974. data mogućnost republikama da se izdvoje iz Jugoslavije.

- Srbi su radili na štetu sopstvenih interesa, ali nisu radili na rasturanju svoje države niti na uzurpiranju tuđih nacionalnih prava. A svoja su morali da brane - naglasio je Jović.

- Nismo u stanju da poništimo poraze i gubitke, ali smo u mogućnosti da obelodanimo činjenice ko je krivac za rasturanje Jugoslavije, demantujemo optužbe - rekao je Jović i zaključio da je istina za srpski narod od vitalnog značaja radi istorije i pouke za budućnost.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović ocenio je na promociji da je knjiga šokantna, te da će izazvati polemike i kontroverze.

Za Jovića kaže da je tokom pisanja zadržao kritičku distancu, kao i da je pokazao kako se u politici lako prave greške koje se teško ispravljaju.

- Ubeđen sam da je ovo jedno osveženje za čitaoce, a knjiga je društveno relevatna i politički aktuelna - rekao je Orlović.

Tanjug
Foto: Flickr

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar