Izvor:
29.11.2019 u 09:19
0

RODITELJI NESTALIH BEBA ZA HAPPY: Sedam strana predloga za nas je kao da su nam podmetnuli kukavičje jaje!

U Skupštini Srbije održano je javno slušanje Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da država želi da zaštiti prava svojih građana i da se suoči s jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti. Ipak, sadašnji Predlog zakona je, kako za Telemaster ocenjuje Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, neprimenjiv jer kao takav neće dati odgovor na pitanje gde se nalaze nestale bebe. Neophodno ga je, smatra ona, još više unaprediti.

Narodni poslanici i predstavnici relevantnih institucija i udruženja roditelja nestalih beba prvi put su seli za sto. Svojim sugestijama i predlozima pokušali su da unaprede tekst Predloga zakona koji obuhvata osetljivu i složenu materiju.

Predlog države je, objašnjava Pejić, da se odredi status nestalog lica odnosno da se utvrdi da li je lice živo ili mrtvo.

Zbog toga predstavnici udruženja roditelja nestalih beba traže da se treća kategorija izbriše iz Predloga zakona. Usvajanje Zakona o nestalim bebama je, podseća Pejić, obaveza naše zemlje i na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine.

Pejić ne očekuje da će se usvojiti sadašnji Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz Porodilišta u Srbiji.

Na javnom slušanju, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković podsetila je da su predložena rešenja bila na javnoj raspravi 2015. godine i istakla da je Savet Evrope dao mišljenje o sadašnjem Predlogu zakona i pozitivnu ocenu nakon što je tekst usklađen sa preporukama tog tela.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter