Izvor:
25.11.2019 u 19:01
0

POČETAK RADOVA NA DEDINJU: Počela rekonstrukcija vile Jovanke Broz!

Šest godina nakon smrti Jovanke Broz, država je počela rekonstrukciju vile na Dedinju u u kojoj je ona živela posle Titove smrti. Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić kaže da se zdanje sređuje kao reprezentativna državna vila, ali ne otkriva šta će biti s kućom kada rekonstrukcija bude završena. Dugogodišnji prijatelj Jovanke Broz, advokat Toma Fila, kaže za Telemaster da to velelepno zdanje – na jednoj od najlepših lokacija u Beogradu – može da se iskoristi na više načina. Ali, postavlja pitanje – zašto je dozvoljeno da objekat skoro propadne i šta je kočilo početak rekonstrukcije?

U Ulici Kneza Aleksandra Karađorđevića, nekadašnjem Bulevaru Mira, broj 75 – samo nekoliko metara od kapije koja vodi ka Belom Dvoru – nalazi se stara vila, reprezentativan je primer beogradske arhitekture poznog 19. veka, a poznata je i kao dom Jovanke Broz u kome je živela od Titove smrti. Zbog lokacije, kvaliteta gradnje i izgleda, procenjuje se da je njena današnja vrednost oko 4 miliona evra. Vila bi međutim vredela više kada bi se rekonstruisla s obzirom da je trenutno u veoma lošem stanju. Advokat Toma Fila kaže da je objekat i zemljište više decenija u državnom vlasništvu od kada ju je umesto restitucije, bivši vlasnik odlučio da je proda instiucijama jer nije imao naslednika. Kao dugogodišnji prijatelj Jovanke Broz, Fila otkriva da je Titova u kući živela sama i da nikada nije imala stanarsko pravo, a komentarišući početaka rekonstrukcije objekta, kaže da je krajnje vreme.

Objektom od 2006. gazduje Uprava za zajedničke poslove republičkih organa. Iz agencije za imovinske Iz republičke direkcije za imovinu kažu da se radovi finansiraju iz budžetskih sredstava opredeljenih za održavanje objekata u vlasništvu države za 2019. godinu. Direkcija navodi da će sredstva od oko 34 miliona dinara biti iskorišćena za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije. Osim objašnjenja da se rekonstrukciaj vrši kao „reprezentativna državna vila“, u sasopšrenju direkcije povodom počekta radova se ne navodi šta će biti s kućom.

Novac iz ovogodišnjeg budžeta, oko 30 miliona dinara, izdvojen je i za rekonstrukciju vile „Mir“ u Užičkoj ulici. Reč je o vili čija je površina skoro 3000 kvadrata, a nalazi se na pacu od čak šest hektara. Vila „mir“ je već 18 godina prazna, a povremeno je korišćena kao lokacija za prijem stranih zvaničnika.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter