Izvor:
24.11.2019 u 20:42
0

EVRO 3 MOTORI SVE VEĆI TROŠAK: Svaki četvrti vlasnik polovnjaka moraće da plati dodatnu taksu! (VIDEO)

Bez obzira na mere koje budu bile donošene – niko neće građanima koji već poseduju vozila sa motorima koji ne zadovoljavaju moderne ekološke standarde zabraniti da ih koriste, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Činjenica je kaže Trivan da Evropa ne želi da njeni građani koriste vozila sa evro 3 motorima jer ne žele da udišu toksičan vazduh, a mera zabrane uvoza vozila sa takvim motorima se u Srbiji razmatra jer mi ne želimo da budemo groblje takvih mašina. Pitanje je međutim, kako ističu stručnjaci, da li će već postojeća vozila moći da se od 2021. uopšte voze, s obzirom da te godine na snagu stupa rigoroznija kontrola izduvnih gaosva na tehničkim pregledima.

Prema podacima Auto Moto Saveza Srbije, svakog četvrtog polovnjaka koji se uveze u Srbiju pokreće motor sa Evro 3 standardom. I dok država razmatra potpunu zabranu uvoza ovih vozila, vozače će prvo pogoditi strožiji uslovi za prolazak tehničkog pregleda, upozorava Milan Božić, direkor Centra za motorna vozila pri Auto-moto savezu.

Vremena će biti da se svi pripreme za promene kaže ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i ističe da postoje vozila starija od 20 godina koja zadovoljovaju standarde kao i novija koja neće biti u skladu sa novim propisima. Napominje da će se državni planovi za smanjenje upotrebe vozila koja preterano zagađuju životnu sprovoditi postepeno, sa krajnjim ciljem da nam vazduh bude čistiji, a ulice bezbednije.

Trivan očekuje da će tokom naredne godine imati odgovor na pitanje kada će zabrana uvoza vozila sa euro 3 motorima stupiti na snagu. U iščekivanju tog odgovora mnogi su postavili pitanje kako će se cene na tržištu polovnjaka kretati. Stručnjak za uvoz polovnih vozila, Jovan Radić za Telemaster kaže da građani ne moraju zbog toga da brinu.

Registracija tih vozila je međutim ono o čemu vlasnici već sada moraju da počnu da razmišljaju, ističe Radić. Takođe, ako je država odlučna u sprovođenju planova koji će smanjiti zagađene vazduha koje dolazi iz saobraćaja onda osim mera zabrane mora i da stimuliše građane – kažu naši sagovornici.

Ministar Trivan kaže da je u budžetu za 2020. godinu tražio pojačane subvencije za vozila na električni i hibridni pogon, a kao primere dobre prakse naovodi beogradsko gradsko saobraćajno preduzeća koje je u funkciju stavilo nekoliko električnih autobusa, kao i parking servis koji sprovodi mere afirmacije zelenih vozila.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter