"TELEMASTER" ISTRAŽUJE: U kojoj meri se incidenti policijskog nasilja nad migrantima zaista dešavaju? (VIDEO)

 

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojima policija premlaćuje migrante, navodi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja pod nazivom ,,Border Violence Monitoring Network”. Ova mreža bavi se pravima migranata i izbeglica, a za pripremu svog izveštaja obavila je, kako prenosi hrvatski portal Indeks, više od 30 razgovora sa migrantima i zabeležila njihova iskustva. Ekipa Telemastera istaživala je u kojoj meri se incidenti policijskog nasilja nad migrantima, opisani u izveštaju, zaista dešavaju, ali i da li je to poznato hrvatskom državnom vrhu.

Brutalne scene nasilja čak i nad maloletnim migrantima dešavaju se u malim podrumima bez prozora, a do njih se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu Bajakovo, piše u izveštaju. Tokom boravka u tom podrumu, kako se dodaje, migranti nemaju pravo na odlazak u toalet, ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je i pravo na traženje azila. Proveravali smo da li je do srpskih nevladinih organizacija koje svakodnevno rade sa tražiocima azila stigla vest o tome kako se prema migrantima ponašaju njihovi susedi?

Od trenutka kada je veliki broj izbeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka, došao na naše prostore, najveći problem imali su sa hrvatskim vlastima i policijom, tvrdi bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić. On je uveren da u blizini graničnih prelaza u Hrvatskoj postoje logori u kojima hrvatska policija šakama i pendrecima tuče migrante, a vrlo često koristi i elektrošokere.

Na ovaj način hrvatska policija, kako tvrdi Spasić, sprovodi restriktivnu politiku Evropske unije.

Kao još jedan način zlostavljanja, hrvatska policija koristi i svlačenje migranata, a dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku još više opasnom, ističe se u izveštaju. Time Hrvatska u potpunosti krši ljudska prava migranata, ocenjuje Spasić.

U izveštaju podsećaju i da su mediji ranije izveštavali o sličnim situacijama, kao što je garaža za mučenje u Korenici gde je policija dovodila uhvaćene migrante.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro