"TELEMASTER" ISTRAŽUJE: Osim trgovaca i IT stručnjaka, na tržištu rada su tražena i sledeća zanimanja! (VIDEO)

 

Trgovci, IT stručnjaci i mašinci ove godine se najviše traže u Srbiji. Za ovu kategoriju poslova objavljeno je najviše oglasa od strane poslodavaca, a na njih se prijavio najveći broj kandidata, pokazuju najnoviji podaci sajta za zapošljavanje ,,Poslovi.infostud“. U metalskoj industriji, posao zavarivača ostaje najtraženije zanimanje, ali je uglavnom slabo plaćeno, a radnika nema. Ekipa Telemastera istraživala je kakav položaj na domaćem tržištu rada imaju i druga zanimanja, kao i za koliki procenat traženih poslova je neophodno posedovati fakultetsku diplomu.

,,Oblasti koje su najtraženije još uvek, kao i godinama unazad, su trgovina i prodaja“

Ove godine, kao i prethodnih, radna mesta u Srbiji najlakše se popunjavaju u oblasti trgovine i prodaje.

Za ova, najtraženija zanimanja, u prvih osam meseci 2019. konkurisalo je više od 172.000 kandidata.

Osim trgovaca i IT stručnjaka, na tržištu rada traženi su i komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri, ali kandidata za ove poslove ima dovoljno. Radnici u Srbiji najviše nedostaju u zanatskim poslovima.

To su i, kako ocenjuju iz Samostalnog Sindikata metalaca Srbije, glavni razlozi zbog koji je trenutni položaj zavarivača na domaćem tržištu veoma nezahvalan.

Zbog toga, smatra Vujović, prosečan zavarivač ne bi trebalo da ima zaradu koja je manja od 700 evra mesečno. Ipak, nisu samo zavarivači ugroženi.

Analiza pokazuje da je za svega 11 odsto poslova u Srbiji neophodan završen fakultet ili master, a za 35 odsto poslova dovoljna je visoka škola.

Zabeleženo je, dodaje Turinski, neslaganje u ponudi i potražnji kroz stručnu spremu kandidata koji su konkurisali na ponuđene poslove, tako da su u potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa srednjom stručnom spremom.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro